Vlci dělají problémy českým chovatelům ovcí. Roztrhali několik stád

Vlčata, která spolu dovádějí v beskydských lesích, natočily fotopasti. "Na území CHKO Beskydy se nachází pět až šest vlčích smeček," sdělil koordinátor Hnutí DUHA Jiří Labuda.

Na rozdíl od ochránců zvířat z vlků radost nemají chovatelé ovcí. Jan Baselides je choval na Jablunkovsku 20 let. Když mu vlci zardousili šest ovcí, s chovem skončil. "Byl to perfektní chov, přišli vlci, zlikvidovali to," řekl.

Před útokem vlků neochránil ovce ani tři metry vysoký plot. "Kdybyste postavil, já nevím co, tak to neznalo zábran," uvedl. Martě Čečotkové pomohl pes. "Pes štěkal, takže utekli," popsala. 

[chooze:article;value:564443]

"Starostové zdejších samospráv se prostě obávají o bezpečnost jak dětí, tak návštěvníků, tak turistů," vzkázal starosta Bystřice Roman Wróbel (nez.).

Podle odborníků je ale strach z vlků zbytečný. Jde o velmi plachá zvířata. "Za posledních několik desetiletí nebylo zaznamenáno žádné napadení vlkem," poznamenala mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Pokud člověk v přírodě náhodou potká vlka, měl by podle odborníků zůstat klidný a nepřibližovat se k němu a nikdy mu nemá nabízet jídlo. Chovatelé, kteří kvůli vlkům přišli o ovce, mají nárok na finanční odškodnění. 

[chooze:article;value:539293]

"K dnešnímu dni krajský úřad eviduje celkem 12 žádostí. Bylo napadeno 32 zvířat, hlavně ovcí, náhrada škody by měla být 320 tisíc korun," vzkázala mluvčí hejtmanství Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

V Ostravě se loni poprvé v historii Česka sešel pohotovostní štáb, aby vyřešil problém s vlky. K výjimce k odchytu nebo odstřelu, tak jak požadovali někteří chovatelé, ale nedal souhlas. Dohodlo se, že vlky bude pouze monitorovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.