Se Zelenským jednali i Lipavský a Černochová. Navázali na mírový summit

Prezident Pavel jednal s Volodymyrem Zelenským přibližně 20 minut. Za českou stranu se schůzky zúčastnil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nebo ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Jednáním navázali na mírový summit, který se konal v půlce června ve Švýcarsku, a probírali, jak naplnit ukrajinský mírový plán. Bavili se také o aktuální situaci na frontě, dodávkách české munice a dotkli se asi i toho nejdůležitějšího tématu, který se ve Washingtonu řeší, a to je vstup Ukrajiny do NATO. Po schůzce prezident Petr Pavel zamířil rovnou do Bílého domu na slavnostní večeři.

[chooze:article;value:563952]

Na závěr summitu by měli lídři učinit ještě jedno rozhodnutí, oficiálně by měli potvrdit nástupce šéfa Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. Má jím být od podzimu dnes už bývalý nizozemský premiér Mark Rutte. Prezident Pavel ve čtvrtek večer z Washingtonu odletí, ale jeho cesta po Spojených státech zatím nekončí, ještě dva dny stráví v Texasu, kde se podívá do centra Americké vesmírné agentury a také se sejde s krajany. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.