Dramatický obrat počasí. Meteorologové popsali, co Česko zažije za extrémy

[chooze:gallery;value:36528]

"Dnes čekáme poměrně slunečné počasí. Případné přeháňky nebo bouřky se budou tvořit jen výjimečně a zejména na horách, především v oblasti Beskyd," napsal ČHMÚ na síti X.

Nejvyšší teploty se mají v nižších a středních polohách pohybovat nejčastěji od 29 do 33 °C, teplo ale bude i na horách, kde vystoupají na asi 24 °C. Nejtepleji bude na severozápadě a ve středu Čech a na jižní Moravě.

[chooze:article;value:563752]

Ve středu přijde obrat. "Počasí bude dramatičtější. Po slunečném začátku dne bude od západu oblačnosti přibývat a postupně se na většině území vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které mohou být i velmi silné, doprovázené přívalovými srážkami, většími kroupami a nárazovým větrem," varoval ústav.

"Zítra čekáme první bouřky kolem poledne. Zřejmě začnou vznikat v pásu mezi západní Šumavou a Karlovarskem, přesná poloha je zatím nejistá. Bouřky budou mít podobu multicel, které se spojí v linii, jež bude pomalu postupovat k severovýchodu a východu, později večer k jihovýchodu," uvedl ČHMÚ na X.

[chooze:article;value:548527]

Nebezpečné budou zejména srážky, kterých může být až 70 mm. Kroupy mohou mít průměr kolem 3 cm, nárazy větru lokálně i kolem 90 km/h. Bouřková aktivita bude od západu slábnout, v Čechách odpoledne a večer, na Moravě a ve Slezsku během noci na čtvrtek. Od středečního poledne platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

K tomu má být ve středu velmi teplo. V noci meteorologové očekávají minima od 21 do 17 °C, přes den pak teploty na většině území s výjimkou západu a jihozápadu mají vystoupat na tropických 30 až 35 °C.

[chooze:article;value:561420]

Kvůli vysokým teplotám ČHMÚ vydal na středeční odpoledne výstrahu před vysokým nebezpečím. Platí pro oblasti na Moravě, ve Slezsku a ve středních a východních Čechách. Chladněji by mělo být na západě.

"Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách," uvedl ústav.

Nebezpečí během tropických teplot: Dejte si pozor na alkohol a klimatizaci (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.