VIDEO: Na ženu (63) zaútočila medvědice. 35 minut hrůzy a boje o život

Hrozivé chvíle má za sebou Karen Osborneová z amerického státu Maryland. Přímo na příjezdové ploše před jejím domem na ni zaútočila medvědice. Aniž by to totiž tušila, přimotala se Osborneová mezi medvědici a její mláďata.

Incident se odehrál v listopadu 2016, následky si však tehdy 63letá Osborneová nese dodnes. Medvěd ji povalil na zem a zakousl se do ní. Osborneová se nejprve pokusila bránit, pak se ale jen stočila do klubíčka a snažila se chránit si hlavu, kam šelma útočila, připomněl portál Daily Star.

[chooze:article;value:562326]

​Hrozivý útok trval mučivých 35 minut, při kterých ji medvěd okusoval. Život si zachránila včasným přivoláním pomoci. "Zaútočil na mě medvěd. Myslím, že mám zlomené ruce a zlomenou nohu, pokousal mě i na zátylku," volala napadená seniorka záchranářům. Ty šokovalo, že o svém stavu dokázala informovat klidně i ve chvíli, kdy ve sluchátku slyšeli funění krmícího se medvěda.

Na místo dorazili záchranáři v doprovodu policie a veterinářů. Ti ženu zachránili. Veterináři medvěda zastřelili a tři medvíďata, která vyšplhala na nedaleký strom, zneškodnili uspávací střelou, uvedl portál NBC Washington. Podle veterinářů už byla mláďata dostatečně stará, aby se o sebe po smrti matky dokázala postarat.

Výsledkem medvědího útoku byla zlomená paže i přeražená pánev. Osborneová také utrpěla podlitinu oka, několik kousanců a škrábanců a několik zlomených zubů. Ošetření si vyžádalo 70 stehů a několikadenní hospitalizaci.

Ve státě Maryland, kde Osborneová žije, šlo o první zaznamenaný útok medvěda za více než 80 let. Odborníci v případech, kdy na člověka zaútočí medvěd hnědý, který žije i v Evropě, předstírat mrtvého. "Lehněte si na břicho nedělejte žádné zvuky. Tím medvěda přesvědčíte, že nepředstavujete riziko pro něj ani jeho medvíďata. Pokud se medvěd vzdálí, počkejte pár minut, abyste měli jistotu, že je opravdu pryč. Boj si nechte až jako poslední řešení," radí podle portálu Fox 5 americká Správa národních parků.

Zvíře, které napadlo Osborneovou, ale patřilo mezi takzvané baribaly, tedy medvědy černé. Ti jsou menší než jejich hnědí bratranci a žijí pouze v Severní Americe. Baribalové jsou častým problémem na amerických předměstích, kde se naučili vybírat popelnice, dají se ale snáze zastrašit, zejména pokud jde o mladé a nezkušené jedince.

Zuzanu překvapila medvědice s mláďaty. Z pár metrů si je natočila (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.