Spočítali jsme, kolik můžete ročně ušetřit za plyn, pokud přitápíte dřevem

Částky uvedené v článku jsou velmi orientační, neboť do výpočtu vstupuje řada proměnných. Klíčové jsou v našem případě cena a výhřevnost.

Cena

Cena palivového dřeva – v kalkulaci uvažujeme 3 000 Kč včetně DPH za 1 m3 (kubík).

Cena zemního plynu – počítáme s cenovým stropem za dodávku zemního plynu ve výši 2 500 Kč/ MWh bez DPH. Celková cena 1 MWh zemního plynu včetně distribuce a DPH činní 3305 Kč.

Výhřevnost

"Zemní plyn má v závislosti na jeho kvalitě a nadmořské výšce výhřevnost přibližně 10,5 kWh/m3. Výhřevnost palivového dřeva se podle vlhkosti a druhu dřeviny pohybuje mezi 4,1 a 4,4 kWh/kg. Výhřevnost 1 m3 zemního plynu tak odpovídá přibližně 2,5 kg palivového dřeva," vysvětlil Jiří Matoušek z Centropolu.

[chooze:article;value:480348]

"V našem příkladu pracujeme s rodinným domem o výměře 100 m2.  Žijí zde dva dospělí a dvě děti. Krb je umístěn v obývacím pokoji o výměře 25 m2. Domácnost, která spotřebuje v rodinném domku 12 MWh plynu ročně, uhradí s cenovým stropem 39 660 korun včetně DPH za spotřebu, další náklady představuje ještě fixní plat dodavateli a poplatky za distribuci. Ohřev vody pro sprchování, koupání, mytí nádobí tvoří z celkové částky přibližně jednu čtvrtinu, tedy 9 915 korun za 3 MWh," vyložil Matoušek.

"Zbývajících 30 000 korun představují náklady na vytápění. Čistě teoreticky by tedy náklady na vytápění obývacího pokoje, který tvoří čtvrtinu výměry, měly tvořit čtvrtinu z 30 000, tedy 7 500 korun za 2,27 MWh. Platilo by tedy, že pokud bude domácnost v jedné místnosti topit celou topnou sezónu dřevem, za plyn ušetří přibližně tuto částku. Důležité je, spočítat si, kolik zaplatí domácnost za dřevo," dodal Matoušek.   

Samotná úspora

Palivové dřevo za 1 500 Kč nahradí 1 MWh zemního plynu. Pokud je cenový strop na zemní plyn včetně distribuce a DPH 3 300 Kč, při náhradě jedné MWh plynu za vytápění dřevem tak domácnost ušetří 1 800 Kč (na každé MWh).

Jak jsme si uvedli v příkladu, rodina zaplatí za vytápění obývacího pokoje zemním plynem 7 500 Kč ročně, což odpovídá 2,27 MWh. V případě, že se rozhodně v obývacím pokoji topit dřevem, aby docílila stejné výhřevnosti (topila s ním stejně dlouhou dobu jako plynem), potřebuje ho více než dvakrát tolik. Celkově za něj tedy zaplatí skoro 3 500 Kč. Velmi orientační úspora by pak činila 4 000 Kč za rok.

 Jak jsme již uváděli výše, v příkladu nepočítáme s dalšími proměnnými, jako například:

  1. V různých místnostech je doporučována různá teplota (obývací a dětský pokoj 19–21 °C, ložnice a kuchyně 16–19 °C, koupelna 20–22 °C, chodby a předsíň 15–17 °C).
  2. Při vytápění krbem prakticky nelze teplotu v místnosti regulovat a bude pravděpodobně vyšší než doporučovaná. V důsledku toho bude teplo pronikat i do okolních místností, kde díky tomu bude dříve dosaženo požadované teploty, a jsou-li na radiátorech osazeny termostatické hlavice, vypne se dříve přívod otopné vody do radiátorů a tím i plynový kotel. To rovněž sníží spotřebu zemního plynu na vytápění.
  3. Pokud je obývací pokoj tzv. referenční místností pro termostat, je potřeba podle druhu zařízení zajistit, aby se i přes vysokou teplotu v obývacím pokoji (díky vytápění krbem) spínal plynový kotel pro vytápění ostatních místností.

Cena plynu je nyní nejnižší od začátku invaze na Ukrajinu. Co to znamená pro Čechy, se dozvíte v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.