Bytové domy v Harrachově se nedaří prodat. Město je chce získat a opravit

Kauza bytových domů v Harrachově bude dál pokračovat jejich prodejem ve veřejné soutěži, a to za 112 milionů korun. Na konci května se konaly prohlídky obou budov, ale nepřišel ani jeden zájemce.

"V prvním kole soutěže na prodej bytových domů v Harrachově nebyly podány žádné nabídky, takže ministerstvo financí s nejvyšší pravděpodobností bude soutěž opakovat," uvedl mluvčí Ministerstva financí ČR Stefan Fous. Město je vlastníkem pozemků pod zchátralými budovami a upozorňuje, že za pět měsíců vyprší nájemní smlouva mezi městem a státem. 

"V případě, že se do konce prázdnin nestane nic, tak se pokusím nějaké jednání vyvolat. Mně už tahle hra připadá taková lehce zbytečná. Ten nejhorší scénář je podání žaloby na odstranění staveb," sdělil starosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov).

[chooze:article;value:557993]

​Kauza bytů se táhne od roku 2022, kdy Ministerstvo financí, coby nový vlastník domů po privatizaci Crystalexu, vyměřilo 15 rodinám v domech až pětinásobné nájmy, a to i zpětně a plánovalo budovy vydražit i se zadluženými nájemníky.

"My musíme postupovat podle zákona," vysvětloval před rokem mluvčí Ministerstva financí ČR Filip Běhal.

"212 tisíc mám zaplatit," sdělila v květnu loňského roku astronomickou částku obyvatelka domu. "Takovéto skokové zvyšování nájemného je prostě nemravné. Neplatit," poradil veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Pokud se o domy ani v druhém kole nikdo nepřihlásí, požádá Harrachov ministerstvo, aby na něj oba domy převedlo. Ty pak nákladem několika desítek milionů opraví a předá do užívání stávajícím nájemníkům, což jsou především důchodci a bývalí skláři podniku Crystalex.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.