Hrůzná dovolená u moře: Češce hurikán usekl tři prsty. Nikdo mi nepomohl, pláče

[chooze:gallery;value:36504]

​Tereza Machařová s manželem Michalem jsou na pokraji sil. Jejich dovolenou v Mexiku totiž narušil hurikán. "Přímo nad hlavou se nám proletěl hurikán Beryl. Aktuálně v pořádku nejsme," rozhodla se Tereza prostřednictvím sociálních sítí promluvit ke svým blízkým a známým. S manželem totiž potřebují pomoct.

Podle Terezy vedení hotelu hurikán podcenilo. "Byli jsme ubytovaní ve třetím patře, kde byla jedna strana pokoje prosklená. Když nad ránem začal hurikán sílit, tak okna začala praskat a prohýbat se. Už jsem chytla paniku, že se vysklí. Zvedla jsem se, že jdeme vedle k sousedům, Čechům, které jsme tady poznali. Čekala jsem na manžela u dveří, ale než za mnou doběhl, tak se balkonové okno rozletělo na střepy, létaly tam tyče a mě v tu chvíli nenapadlo nic jiného, než ty dveře otevřít," popsala Tereza ve videu.

[chooze:article;value:563352]

Jenže síla větru dveře tlačila druhým směrem. "Překvapily mě, jak byly těžké, tak jsem je chytila i seshora a než se na mě manžel otočil, aby mi pomohl, tak mi ty dveře ruku přicvakly. Projely futrama skoro na druhou stranu, kdy mi stále držely ruku, a dobrou minutu, jsme je nemohli dostat zpátky. Křičeli jsme o pomoc, ale personál celého hotelu se schoval, takže na patře nebyl nikdo, kdo by nám mohl pomoct. Míša se snažil ty dveře otevřít. V tu první chvíli jsme zjistili, že mám do půlky amputované dva prsty. Třetí prst jsme neviděli, všude byla krev," popsala žena v slzách.

Známí z vedlejšího pokoje je při pohledu na Terezino zranění hned poslali do přízemí, aby tam našli pomoc. "Až dole byl schovaný personál, který nás vzal do pokoje. Jediné co, tak zavolali plavčíka, který mi tu ruku zavázal, aby zastavil krvácení, nebo alespoň se o to pokusil, a tím to haslo," doplnila Tereza. 

[chooze:article;value:563591]

Tři hodiny prý musela čekat, až se hurikán zčásti uklidní a přijede pro ni sanitka. "Takže já jsem asi tři hodiny ležela na posteli s mokrým ručníkem na hlavě v naprostých bolestech, kdy mi koukaly kosti z rukou. Bez analgetik, bez ničeho. Řekli mi, že žádné nemají," svěřila se Češka. Dodala, že v sanitce dostala kanylu, kterou záchranář údajně otevřel zuby. 

Jenže ani v nemocnici trápení neskončilo. "Dovezli mě do nemocnice, kde jsem čekala zhruba další tři hodiny, protože jediné, co je zajímalo, bylo, aby manžel zaplatil 50 tisíc dolarů (1 160 000 korun) za převoz a budoucí operaci. Nedostala jsem v tu chvíli ani blbej ibalgin," zazoufala Tereza. "Naštěstí to pojišťovna dohodla, že to nakonec bude jen 1600 dolarů (37 tisíc korun)," dodala.

[chooze:article;value:563346]

Až po uhrazení této částky se o ni prý v nemocnici začali starat. "Poté přišel pan doktor, do té doby mi nedali ani napít, nepřišli za mnou. Na tu ruku se potom podíval a odešel, po nějaké půlhodině zase přišel a chtěl mi do toho šťourat. To jsem kvůli bolesti odmítla. Řekla jsem mu, že mi nedá jen injekci, že bych chtěla narkózu, s výrazem, že si vymýšlím, zase odešel," popsala. Poté ji podle jejího manžela za spolupráce jejich cestovní kanceláře převezli do jiné nemocnice, kde ženu po dvou dalších hodinách konečně odoperovali.

Právě z časových prodlev, kdy Tereza čekala v agónii, je nejzoufalejší. "Já jsem přišla o tři prsty, ty mi prostě už nikdo nevrátí. Míša dokonce jeden ten prst našel, snažil se ho uschovat, aby mi ho mohli našít zpátky, jenže po nějakých 12 hodinách ten prst už nenašiješ," plakala žena.

Aktuálně manželé nevědí, jak se z Mexika dostanou. "Dneska jsme měli odlítat, ale to nestíháme, žena není schopná letu a nevíme, kdy ho schopná bude. Potřebujeme poradit, protože my už jsme zkusili všechny možnosti a bez velkých obnosů peněz tu má člověk ty možnosti omezené," vysvětlil ve videu Michal Machař. Doplnil, že jeho ženu pravděpodobně čeká další operace, takže neví, kdy bude možné z Mexika odjet.

Takhle to vypadalo v pokoji ve třetím patře, když řádil hurikán Beryl:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.