Frakce Patrioti pro Evropu oficiálně vznikla. Bude třetí největší v europarlamentu

Patrioti pro Evropu založili v pondělí svou vlastní frakci v Evropském parlamentu. Čítá 84 poslanců z 12 zemí. Je tedy třetím největším uskupením v Evropském parlamentu. Předsedou je Jordan Bardella z francouzského Národního sdružení a první místopředsedkyní je Kinga Gálová z maďarského Fidesz. Mezi dalšími místopředsedy je i Klára Dostálová (ANO).

"Jako vlastenecké síly budeme společně pracovat na tom, abychom znovu převzali naše instituce a přeorientovali politiku tak, aby sloužila našim národům a lidem," uvedl v tiskovém prohlášení nově zvolený předseda frakce Bardella.

[chooze:article;value:563804]

​Web EuroNews uvádí, že nově vzniklá aliance nahradila předchozí krajně pravicovou frakci Identita a demokracie, která se nyní rozpadla.

Nejvíce europoslanců v uskupení má francouzské Národní sdružení (30), dále Fidesz (11), italská Liga (8) a ANO (7). Po šesti poslancích má rakouské FPÖ, nizozemské PVV a španělské VOX. Do frakce vstoupila i belgická vlámská strana Vlaams Belang (3), portugalská CHEGA (2) i Přísaha a Motoristé (2). Po jednom europoslanci je ve frakci zastoupena i Dánská lidová strana, řecký Hlas rozumu a lotyšská LPV.

Na založení nové frakce se dohodl na konci června maďarský premiér Viktor Orbán s předsedou Svobodné strany Rakouska Herbertem Kicklem a předsedou ANO Andrejem Babišem. Od té doby se postupně přidávaly další strany.

Babišova frakce bude silnější, než se čekalo. Přidá se k ní i Le Penová. Podívejte se na pondělní reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.