Masivní bombardování Ukrajiny: Rusové zasáhli dětskou nemocnici i porodnici

[chooze:gallery;value:36508]

Podle městské vojenské správy byly v Kyjevě během ruského ostřelování poškozeny obytné budovy a největší dětská nemocnice na Ukrajině Ochmatdyt. "Zasažena byla jedna z budov dětského zdravotnického zařízení," uvedl pro Ukrajinskou pravdu starosta Kyjeva Vitalij Kličko. "V tuto chvíli víme, že tři lidé byli zraněni. Jeden člověk hospitalizován," doplnil Kličkovo vyjádření web Barron's

K situaci se vyjádřil na sociální síti X i prezident Volodymyr Zelenskyj. "Lidé jsou pod troskami, přesný počet zraněných a mrtvých není v současné době znám. Nyní všichni pomáhají s odklízením trosek," napsal.

"Rusko nemůže nevědět, kam jeho rakety letí, a musí být plně zodpovědné za všechny své zločiny: proti lidem, proti dětem, proti lidskosti obecně. Je velmi důležité, aby o tom svět nyní nemlčel a aby každý viděl, co je Rusko zač, co dělá," dodal ukrajinský prezident.

[chooze:article;value:563341]

Ochmatdyt nebyla jedinou nemocnicí, která na ruský útok doplatila. Zničena byla i soukromá porodnice Isida v městské části Dněpr, na níž spadly úlomky sestřelených raket. Zabito mělo být sedm lidí. Další tři pak utrpěli zranění. "Aktuálně odklízíme trosky a hledáme další lidi," řekl pro Ukrajinskou pravdu náčelník Kyjevské městské vojenské správy Sergej Popko.

Rusové v pondělí spustili jeden z nejmasivnějších útoků za poslední týdny. Kromě Kyjeva zasáhli i další ukrajinská města, jako je například Charkov, Dněpr, Kryvyj Rih či Slovjansk. Kyiv Independent uvádí, že během útoku zahynulo 28 lidí, dalších 112 pak utrpělo zranění. Kvůli ruské aktivitě vyhlásilo pohotovost i Polsko, které aktivovalo vzdušnou obranu. Více informací o této vojenské akci naleznete v následujícím článku.

Podívejte se na reportáž z poledních Televizních novin o raketovém útoku na Ukrajinu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.