Českem se šíří pohlavní nemoci. Roste počet nakažených kapavkou i syfilidou

V roce 2015 přibylo 754 nových případů syfilidy, loni už jich lékaři diagnostikovali o zhruba třetinu víc – 1140. Ještě horší situace je u kapavky. Za stejné období se její výskyt téměř zdvojnásobil na loňských 2 562 nově nemocných. Češi se podle lékařů přestali pohlavních chorob bát. Nejrizikovější období roku je prý přitom teprve před námi.

"Nevázaný sex, anonymní sex, léto, dobrá nálada, alkohol, drogy. To vše může vést k tomu, že to číslo bude v rámci sezóny vyšší," uvedl primář Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN Libor Zámečník.

[chooze:article;value:558836]

​Zatímco u syfilidy je nástup nemoci postupný a první příznaky v podobě vředu se mohou objevit až po měsíci, u kapavky je to naopak.

"Během několika dnů začnete mít silné bolestivý hnisavý výtok z močové trubice. Pakliže byste byl gay, můžete mít problém při vyprazdňování," vysvětlil lékař Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN Roman Trýzna.

Léčba těchto nemocí zpravidla trvá několik týdnů. V budoucnu ji ale může zkomplikovat postupná rezistence bakterií na antibiotika.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.