Kdy bude na Ukrajině mír, záleží jen na Američanech, prohlásil Orbán

Hrozí, že se válka na Ukrajině povleče po desetiletí, řekl maďarský premiér Viktor Orbán listu Magyar Nemzet. Konec podle něj nastane, teprve až to bude chtít Washington.

"Ukrajina může bojovat jen tak dlouho, dokud ji Spojené státy budou podporovat penězi a zbraněmi. Pokud budou chtít Američané mír, bude mír," prohlásil Orbán.

Odmítl, že by Budapešť byla na straně Ruska. Tam ji mnozí kritici jeho vlády řadí kvůli odmítavému postoji k některým sankčním balíčkům Evropské unie, které mají oslabit Moskvu.

[chooze:article;value:481048]

"Jsme promaďarští. Na otázku, zda jsme na dobré nebo špatné straně dějin, odpovídáme, že jsme na maďarské straně dějin. Podporujeme a pomáháme Ukrajině, je v našem zájmu udržet suverénní Ukrajinu a aby Rusko nebylo hrozbou pro Evropu, ale není v našem zájmu vzdát se všech ekonomických vztahů s Ruskem," pokračoval.

Podle Orbána nelze očekávat, že by Ukrajina v zájmu míru bez dalších bojů nechala okupovaná území Rusku. Maďarsko se ale kvůli kyjevským požadavkům nenechá zatáhnout do války, zopakoval.

[chooze:article;value:476881]

"Maďarsko se rozhodlo, jelikož tato válka není naší válkou, poskytnout Ukrajině humanitární pomoc s ohledem na maďarské národní zájmy. Mír se ještě nezrodil tak, aby strany zasedající k jednání předem věděly, jaký bude konečný výsledek," uzavřel Orbán.

Konflikt pod záminkou likvidace údajných ukrajinských neonacistů a ochrany ruské menšiny na konci letošního února rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin. Podle amerických odhadů ze začátku prosince si válka vyžádala 100 tisíc padlých vojáků na obou stranách a další tisíce civilních obětí, uvedl portál Fox News.

Orbán překvapil nezvykle tvrdou kritikou Ruska (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.