Pět dní údajného teroristy. Co dělal Jihoameričan v Česku

Celý příběh začal před týdnem. V úterý 4. června měl na naše území přicestovat 26letý Kolumbijec. "Někdo ho kontaktoval v Kolumbii, pravděpodobně přes sociální sítě. Za nějaký drobný peníz tyhle lidi uplatí, zaplatí jim letenku, zaplatí jim pobyt. Na ten čin ho musel někdo navést," tvrdí reportér Aktu.cz Jiří Forman.

Celá akce, kterou kriminalisté označují za teroristický akt, se odehrála v noci na čtvrtek. Obviněný muž měl zamířit do garáží Klíčov, které jsou domovem zhruba pro 300 autobusů, trolejbusů nebo elektrobusů pražského dopravního podniku. Benzín si pravděpodobně přinesl z daleka. Na čerpací stanici nejblíže garážím jej totiž neviděli.

Na Klíčově se měl pokusit zapálit několik autobusů. Plameny ale stačili včas zlikvidovat zaměstnanci dopravního podniku. Škody jsou tak zhruba jen ve výši 200 tisíc korun.

[chooze:article;value:559460]

Poté dostaly události rychlý spád. V pátek bylo vyhlášeno pátrání, v sobotu ráno byl Kolumbijec zadržen, v neděli bylo zahájeno trestní stíhání a v pondělí rozhodl soud o vzetí 26letého Jihoameričana do vazby.

"Byl zadržen po pěti dnech pobytu na území České republiky. Byl obviněn z trestného činu teroristický útok. Pakliže by byl shledán vinným, zákon mu hrozí trestní sazbou 12 až 20 let odnětí svobody nebo dokonce trestem výjimečným, to jest odnětím svobody na 20 až 30 let nebo doživotím," prohlásil k případu policejní prezident Martin Vondrášek.

Kriminalisté mnoho podrobností k případu ještě neřekli. Například zatím nevíme, kdo je muž, který je společně s obviněným zachycen na videu, které policie zveřejnila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.