V Brně zatím lanovka nebude. Stavbu brzdí milovníci ptáků

Brno nejspíš promarnilo svoji šanci přiblížit se alpským letoviskům a pořídit si za miliardu lanovku z jedné části města na nedaleký kopec. Podle koalice je to vizionářský projekt. "Je to součást dopravního skeletu Brna, mluvíme o tom čtyři, pět, šest let," tvrdí radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Opozice nechápe, proč cestovat vzduchem na místo, kam už dávno jezdí  tramvaje. "Dopravně to vůbec nedává smysl," oponuje zastupitelka města Brna Jasna Flamiková (Zelení). 

Městská lanovka i přes kritiku hladce získala stavební povolení, ale než stihli dělníci kopnout do země, objevili se odpůrci mnohem silnější – milovníci havranů a ornitologové. "V současné době tady zimuje kolem osmi a půl tisíce ptáků. Registrujeme asi 80 ptačích druhů, z toho kolem třicítky je teda zvláště chráněných," upozorňuje předseda jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Jan Sychra.

[chooze:article;value:554084]

​Zatímco běžného stavitele rodinného domu popotahují úřady kvůli každému razítku, u takto velkého projektu se dopadem na životní prostředí nikdo příliš nezabýval. "Abychom vůbec mohli žádat o stavební povolení na projekt lanovky, tak jsme potřebovali posouzení krajského úřadu," sdělila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Úředníci si nejspíš mysleli, že ptákům lanovky nevadí a stavbu proto odmítli posuzovat podle zákona o ochraně životního prostředí. Ornitologové se nedali a zažalovali ministerstvo dopravy, které povolení vydalo. Soud rozhodl, že do vynesení verdiktu se stavět nebude. "Mohu potvrdit, že soud přiznal žalobě odkladný účinek," informoval mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Soud začne případ projednávat 20. června, ornitologové do té doby připravují posudek, kterým chtějí doložit vzácnost přírodní lokality.

Podobný projekt v Praze – lanovka z Podbaby do Bohnic – skončil právě kvůli dopadu na životní prostředí, úřad stavbu zamítl, protože by prý měla negativní vliv na ráz krajiny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.