Důchodovou reformu změníme, povinné spoření zavádět nebudeme, říká Juchelka

Vládní důchodovou reformu ve čtvrtek v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna. Pokud by se ale Juchelka s hnutím ANO dostal k vládě, chtěl by ji změnit. "Jsou tam některé aspekty, které se mně osobně velmi nelíbí, protože to bude do budoucna rozevírat nůžky mezi příjmy starobních důchodců a mezi těmi ekonomicky aktivními," řekl.

Je taky proti zvyšování věku odchodu do důchodu. "V 70 letech jít do důchodu, což se plánuje v tuto chvíli pro ročníky 2000, ti půjdou v 70 letech a třech měsících, tak tam bude hrát roli zdravotní riziko," uvedl, přestože ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) říká, že zatím je případný věk stanoven jen do ročníku 1972.

[chooze:article;value:557781]

Zavádět by chtěl druhý, investiční, důchodový pilíř. "Samozřejmě to musíme dělat jenom v hrubých obrysech, protože za sebou nemáme tisícihlavý dav ministerstva, který by tento finanční produkt připravil," vysvětlil Juchelka, proč jsou návrhy hnutí ANO zatím nekonkrétní.

Zavedení povinného spoření ale vyloučil. "Když se podívám na to, jak fungují mzdy třeba u nás v Moravskoslezském kraji nebo v Karlovarském a Ústeckém kraji, tak to není prostě žádná hitparáda, aby si v tuto chvíli, kdy jsme měli i velkou inflaci, oni mohli odkládat," rozebral.

[chooze:article;value:556405]

A mluvil i o čerstvé kauze s nálezem kokainu na toaletách ve Sněmovně. "Byl jsem strašně překvapen, když jsem to četl. Potom jsem se trošičku smál, ale pak jsem si uvědomil, jak je to vážná věc. Šokovalo mě to. Podívám se na těch 199 svých kolegu a řeknu si: Kdo by to mohl být? Petr Fiala, paní ministryně Langšádlová, nebo někdo od nás?" řekl s tím, že vyšetřování nechává na policii.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.