Vedro, hladomor, záplavy. Počasí rozpoutá peklo, burcuje meteorolog

Stovky předních světových klimatologů očekávají, že globální teploty v tomto století stoupnou minimálně o 2,5 °C. Tím ale dojde k překročení mezinárodně dohodnutých cílů a způsobí to katastrofální následky pro lidstvo a planetu, píše The Guardian.

Mnoho vědců si tak představuje "polodystopickou" budoucnost plnou hladomoru, konfliktů a masové migrace poháněné vlnami veder, lesními požáry, záplavami a bouřemi o intenzitě a frekvenci daleko přesahující ty, které již udeřily.

"Myslím, že v příštích pěti letech směřujeme k velkému společenskému rozvratu," řekla Gretta Peclová z australské Tasmánské univerzity. "[Úřady] zavalí jedna extrémní událost za druhou, výroba potravin bude narušena. Z budoucnosti bych nemohla být zoufalejší," dodala.

[chooze:article;value:557471]

Většina vědců se tak shodla na tom, že boj s klimatickou krizí musí pokračovat. "Už dlouho říkám, že kvůli globálnímu oteplování ztratíme v podstatě všechno – veškerý moderní život, většinu života na Zemi. Miliardy lidských životů, obyvatelnou planetu. Vidí to stále více klimatologů. Prosím, začněte poslouchat," apeloval na sociální síti X Peter Kalmus, klimatolog z NASA.

"Zvolení a korporátní 'lídři' nadále upřednostňují svou osobní moc a bohatství za cenu nevratné ztráty v podstatě všeho. A to i přesto, že se tato nenávratná ztráta dostává stále více do popředí. Vidím to doslova jako formu šílenství," dodal.

[chooze:article;value:557274]

S názorem o katastrofální budoucnosti se však ale neztotožňuje. "S tím, že směřujeme k 'polodystopické' budoucnosti, nesouhlasím. Klimatickou dystopii způsoboval a nadále způsobuje průmysl s fosilními palivy, který neustále lže, a brání tak jakýmkoliv smysluplným činům. Díky finanční kontrole politiků a médií to jde docela snadno," uvedl dále v příspěvku.

Jak odborníci připomínají, klimatická krize už po celém světě způsobila vážné škody na životech i na životní úrovni mnoha lidí. A jen za poslední čtyři roky se teplota zvýšila o 1,2 °C. To nejhorší nás však podle vědců teprve čeká. "To je jen začátek. Připoutejte se!" varuje profesor Jesse Keenan z americké Tulane University v New Orleans.

Vlny veder budou častější. Můžeme očekávat sucha, říká klimatolog:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.