Meteorology děsí nová předpověď. Vlny veder budou horší, než se čekalo

Meteorologický jen La Niña rychle nabírá na síle. Odborníci z portálu Severe Weather se proto obávají, že by letošní léto mohlo být ještě horší, než se původně čekalo. Odvolávají se na předpověď meteorologického modelu ECMWF, který označují za jeden z nejspolehlivějších.

"Tato předpověď ukazuje oblast nadnormálních teplot a vyšší tendenci vln veder nad západem USA a jihozápadem Kanady," upozorňují. Jenže další oblast teplé anomálie se údajně nachází i nad Evropou, a tak se nadprůměrné teploty zřejmě nevyhnou ani nám.

[chooze:article;value:556365]

​Silnější teplé anomálie na západě Evropy prý navíc naznačují vyšší frekvenci opakujících se vln veder. "Celkově je zde velmi patrný vliv La Niñy na Evropu, který je obvykle těžké sledovat," dodávají odborníci.

Zatím tak všechno napovídá tomu, že by léto 2024 mohlo být nejteplejším v historii v měření. Uplynulý duben byl totiž 11. měsícem v řadě globálně nejteplejších příslušných měsíců. Rekord za celý rok podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru doposud drží 2023.

Meteorologové se obávají zejména toho, že navzdory brutálnímu vedru modely hlásí pouze normální předpověď srážek. To by podle odborníků mohlo způsobit masivní sucho, které by představovalo problém hlavně pro zemědělce. Mohlo by totiž způsobit nedostatek některých potravin.

Před pár dny řádilo v USA extrémní počasí. Vyžádalo si nejméně čtyři oběti:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.