Armáda převzala první tank Leopard. Podle expertů má celou řadu výhod

"Dvojková" řada Leopardů se začala vyrábět už na konci 70. let. Dočkala se několika variant. Leopard platí za jeden z nejrozšířenějších tanků v Evropě. Výhod má prý celou řadu.

"Bavíme se o ochraně, lepší dostupnosti náhradních dílů, protože to vozidlo je používáno na evropském kontinentu hojně. Naopak nevýhodou toho vozidla je velká hmotnost, rozměry," vyjmenovává děkan Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany Vlastimil Neumann.

To by mohlo způsobit logistické problémy, hlavně při zatížení mostů. "Ve státech Varšavské smlouvy se stavěly mosty tak, aby tyto západní tanky po nich nebyly schopné projet, naše logistika tedy bude muset pečlivě vybírat mosty," upozorňuje vojenský publicista Jiří Vojáček.

[chooze:article;value:480535]

​Leopard 2A4 váží přes 60 tun, jede i více než 70kilometrovou rychlostí, dojezd má přes 500 kilometrů. Na rozdíl od T-72 má 120milimetrový kanón. "Na starých tancích máme 125 milimetrů, používáme tři typy munice. Tady máme jenom dvě," popisuje Marek Sedlář, který tank obsluhuje. "Ve starých tancích máme manuální převodovku, tady je automatická převodovka. Ovládání je tady pomocí volantu, takže to je takové přirozené, ve starých tancích jsou dvě páky," dodává Michal Valenta z obsluhy tanku.

K obsluze tanku T-72 sice stačí jen tři muži, tady jsou kvůli manuálnímu nabíjení čtyři, za to mají ale mnohem lepší nejen ochranu. "Zaměřovací systémy, pozorovací systémy, modernější systém pancéřování a výkonnější pohon," shrnuje Vojáček.

"Nejenže nás posouvají ty nové tanky dopředu kvalitativně, ale je to i důležitý signál pro vojáky, že už si jen nepovídáme o modernizaci," říká náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Tanky 2A4 mají hlavně české tankisty seznámit se západní technikou. Vedení armády totiž zamýšlí, že pořídí několik desítek mnohem modernějších Leopardů 2 A7+. 

Česká armáda převzala německý tank Leopard:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.