Škola Smiling Crocodile pomáhá nejen postiženým dětem, ale i jejich rodinám

Do školy chodí celkem 31 dětí, mezi nimi i malá Berta, která trpí atypickou formou dětské mozkové obrny. Sama se pohybovat nedokáže. Potřebuje neustálou péči a ve školce je o ni dobře postaráno.

"Nekomunikuje ústně, ale silné emoce dává najevo úsměvem, a to je pro nás velmi dobrá zpětná vazba," řekla TV Nova maminka Berty Alžběta Stejskalová.

​Každý asistent má na starosti jen jedno dítě, kterému se naplno věnuje. "Což je ohromné plus. Ten asistent dokáže zhodnotit její zdravotní stav. Vím, že se jí tady nic nestane. Malují, procvičují ručičky, jdou ven, jezdí na výlety," popsala maminka.

Školní lavice tady nenajdeme, ale o zábavu je tu postaráno. "Máme tři multisenzoriální místnosti, kde jsou různé světelné, zvukové nebo čichové efekty," vysvětlila ředitelka školy Smiling Crocodile Dagmar Herrmannová.

[chooze:article;value:551474]

"Hudba je strašně důležitá pro vzdělávání a vývoj nejenom postižených dětí. Jednak podporuje komunikaci, jednak pomáhá i při nežádoucích projevech chování, dále při relaxaci a odpočinku," dodala ředitelka.

"Potřebujeme, aby byly nějak samostatné, aby měly sebeobsluhu, aby to ulehčilo život jim a vlastně i rodičům. Učíme je i smyslovými vjemy," popsala třídní učitelka Alena Kyselová.

Vysokou kvalitu péče škola dokáže zajistit i díky podpoře hlavního města Prahy. Loni město přispělo přes tři miliony a obdobnou podporu plánuje i letos. S pomocí pražského magistrátu plánuje škola založit dětský hospic, kde by nemocné děti mohly zůstat i přes noc nebo o víkendech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.