Cermat znovu rozřadí děti na střední školy. Ředitelé fatálně pochybili

Ředitelé středních škol a víceletých gymnázií měli do digitálního systému Cermatu nahrát pořadí všech uchazečů do úterní půlnoci. Protože se ale řada škol zpozdila, Cermat spustil rozřazovací algoritmus až ve čtvrtek. Výsledky pak ředitelům zpřístupnil v půl páté odpoledne. Kvůli chybám některých škol ale výsledky musel anulovat, systém uzavřít a rozřazovací algoritmus v pátek v 19 hodin spustit znovu. Informaci jako první přinesl Deník N.

Pro TN.cz ji potvrdila předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová. "Dostali jsme e-mail od Cermatu, že některé školy tam udělaly chyby a že se musí znovu přehodnotit," řekla. Jedná se prý celkem o zhruba 157 tisíc uchazečů.

"Několik desítek ředitelů špatně stanovilo pořadí uchazečů. Šest ředitelů udělalo fatální chybu, kdy nastavili více než tisíci uchazečům, že nesplnili kritéria přijímacího řízení, ačkoliv je splnili. Ti všichni pak nebyli přiděleni na školu, kam mohli být přijati," uvedl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Ačkoliv Cermat musí znovu rozřadit i víceletá gymnázia, problém se týká jen čtyřletých oborů. "Tam bude ale pořadí uchazečů stejné," sdělil.

[chooze:article;value:554067]

Spisy dětí jsou na školách pro rodiče už teď připravené k nahlížení. Seznam přijatých uchazečů pak musí školy zveřejnit ve středu 15. května. Na některých školách o pořadí uchazečů rozhodoval los.

"Řada škol losovala, primárně to musely činit ty školy, kde ředitelé podcenili kritéria a v lednu si nedefinovali doplňková rozřazovací kritéria, podle kterých mohli rozhodovat při rovnosti bodů," řekl Krejčí. Pokud by se stalo to, že by měli dva uchazeči stejný počet bodů a jeden skončil nad čarou a druhý pod čarou, rozhodovat bude ředitel. Zákonným zástupcům to ale bude muset vysvětlit.

"Zákon nicméně říká, že se může losovat. Stejně jako se někdy losuje, kdo se dostane na základní školu, platí to i střední. Alternativním řešením by bylo, že by nebyl přijat ani jeden z těchto uchazečů. To by také nebylo ideální. Takže buď přijmeme maximum uchazečů a losuje se, nebo zvolíme variantu, že se v oblasti dělicí čáry se stejným počtem bodů nepřijme ani jeden," sdělil.

Ředitel Cermatu: Studentů u přijímaček bylo letos více než minulý rok (04/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.