NATO už ví, kdy může vyslat vojáky na Ukrajinu. Má několik podmínek

Stačí, aby Rusko překročilo jednu z červených linií, a NATO pošle vojáky na Ukrajinu. Pokud tedy Moskva zaútočí na Moldavsko nebo se do války na Ukrajině naplno zapojí Bělorusko, Aliance může vyslat asi sto tisíc vojáků na pomoc Kyjevu. Informaci zveřejnil italský list La Reppublica, kterému ji sdělily nejmenované zdroje.

Má jít však jen o jakési ranné úvahy, pro něž zatím ani není zpracovaný detailní operační plán. Podle deníku jde nejspíše o varování pro případ, že Rusko prolomí ukrajinskou obranu. List zmiňuje i možnost další ruské provokace vůči pobaltským zemím nebo Polsku. Zdůrazňuje, že jde stále o preventivní rétoriku, která má Kreml odradit.

​Od konce letošního února mluví o možnosti vyslání vojsk na Ukrajinu francouzský prezident Emmanuel Macron. V březnu se pak v podobném duchu vyjádřil i polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, v květnu už totéž uvedla v rozhovoru pro Financial Times rovněž litevská premiérka Ingrida Simonyteová.

[chooze:article;value:553684]

Český premiér Petr Fiala (ODS) naopak vyvrátil, že by Česko na Ukrajinu vojáky vyslalo. "Nikdo se ničeho takového nemusí bát," prohlásil dříve.

Nově se také na webu prezidenta Volodymyra Zelenského objevila petice za vyslání západních vojáků na Ukrajinu. "Jedná se o zcela nové kolo stupňování napětí. Je to bezprecedentní a vyžaduje to zvláštní opatření," reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Češi velí cvičení jednotek NATO na Slovensku. Účastní se ho tisíc vojáků (27/4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.