Drahota a vedro. Chorvatsko už není, co bývalo, Češi letos míří jinam

Kopeček zmrzliny za dvě eura, a někde dokonce za dvojnásobek. Proti vysokým cenám na Jadranu se už bouří i samotní Chorvaté, jak připomíná web Dnevnik.hr, řada z nich si na oblíbenou pochoutku raději nechá zajít chuť.

Cena ubytování pro čtyřčlennou rodinu na Jadranu v termínu od 20. do 27. července, tedy v hlavní sezóně, startuje na ceně 417 eur, což je necelých 10,5 tisíce korun. Ale běžnější jsou nabídky mezi 600–700 eury, tedy necelých 18 tisíc korun, připomíná Večernji list s tím, že nejvýhodnější je ubytování na jihu Chorvatska v Zatonu. Zatony jsou na Jadranu celkem tři, uvedená cena se týká toho poblíž Dubrovníku.

[chooze:article;value:553243]

​Levné ubytování na Baltu

Trpělivější jedinci, kteří si dají tu práci, najdou na Baltu mnohem levnější ubytování, i když je v této oblasti mezi Čechy nyní populární hlavně Polsko, například v německé pobřežní obci Lubmin z Předního Pomořanska se na portálu Airbnb.cz objevila nabídka pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi do 12 let za 6 264 korun. V lázeňském Binzu na ostrově Rujana ale ceny pro stejné období startují na 33 500 korunách.

Zatímco do německého Lubminu ukazovala aplikace Mapy.cz v úterý dopoledne zhruba šestihodinovou cestu autem z pražského Barrandova po trase o délce 612 kilometrů, do chorvatského Dubrovníku by se jelo přes 12,5 hodiny a tachometr by na vozidle ukazoval o 1 286 kilometrů vyšší nájezd.

Německé dálnice jsou zdarma, při cestě na Jadran je nutné počítat s rakouskou dálniční známkou a s mýtným ve Slovinsku i v Chorvatsku. Liší se ale také ceny pohonných hmot. Zatímco litr Naturalu 95 stojí v Německu podle webu tolls.eu v přepočtu zhruba 48 korun, v sousedním Polsku je to 39 korun a v Chorvatsku zhruba 40 korun.

[chooze:article;value:552247]

​I v Chorvatsku může dovolená propršet

Balt vyhovuje lidem, kteří nesnáší extrémní vedra, na něž mohou hlavně na jižním Jadranu narazit. I když je na německém a polském pobřeží větší riziko dešťových srážek, kvůli klimatickým změnám může podle meteoroložky Dagmar Honsové propršet i dovolená zejména v severní části Chorvatska.

"Ještě před 20 lety bylo hezké počasí v Chorvatsku bráno jako samozřejmost, zejména v severní části nám může klidně celý týden propršet a teploty mohou být okolo 25 stupňů. Klimatické změny nám ale mohou přinést i supertropy, během nichž se teploty například v okolí Dubrovníku mohou pohybovat okolo 40 stupňů a voda v moři se v zálivech může vyšplhat i na 28 stupňů. Velmi časté bývají též tropické noci. Většinou bývá i sucho s krásným slunným počasí," vysvětluje Honsová.

"Hodně teplé moře bývá například v okolí Istrie. Balt bych doporučovala spíše ve druhé polovině léta, kdy bývá vyšší teplota vody. Ta se v srpnu a na začátku září pohybuje okolo 22 stupňů. Není však jistota, že celý týden neproprší a neprofouká. To hrozí hlavně v červnu a na začátku července," upřesňuje meteoroložka.

V minulých letech také přecházely Skandinávií oblasti nízkého tlaku, což měnilo charakter počasí také u Baltského moře. Několikrát za léto tam lidé zažili poryvy větru o síle vichřice a vstup do moře byl zakázaný kvůli velkým vlnám.

"Balt je ale vhodnější pro aktivní způsob trávení dovolené. Dobré mohou být například podmínky pro windsurfing a cyklistiku, zatímco v Chorvatsku můžete mít deset dní čtyřicetistupňové teploty a do ničeho se pouštět nebudete," dodává Honsová.

Stále více lidí plánuje dovolenou na Balt nebo k Balatonu. Důvodem jsou nízké ceny (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.