Další místa budou bez zabíjaček. Veterináři zpřísňují omezení

Veterináři budou opět rozšiřovat uzavřená pásma I a II, ve kterých platí zpřísněný režim kvůli africkému moru prasat. Jedním z pravidel, která v uzavřeném pásmu II od letošního března platí, je i omezení domácích zabíjaček. Zvěrolékaři tam zakázali přesun prasat na dočasná hospodářství pro účely porážky, tedy do domácností, kde se zabíjačky konají.

Rozšiřovat bude Státní veterinární správa (SVS) uzavřená pásma kvůli jedinci nakaženým africkým morem, kterého odstřelil minulé pondělí lovec nedaleko Oldřichova na Hranicích na Liberecku. Pohraniční vesnice se nachází jen kousek od Hrádku nad Nisou. Smrtící nakažlivou nemoc potvrdila laboratoř v Jihlavě.

[chooze:article;value:545836]

Uzavřené pásmo II zahrnuje místa, kde myslivci našli nebo ulovili nakažené prase, a jejich bezprostřední okolí. Oldřichov se v tuto chvíli nachází v pásmu I, to se však s nejvyšší pravděpodobností velmi brzy změní.

SVS chce totiž pásmo rozšířit co nejdříve. "Podáme návrh Evropské komisi, která ho bude muset schválit, případně navrhnout úpravy. Budeme to řešit v řádu dnů, a jakmile bude jasno, mapu i informace aktualizujeme," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Veterináři budou také rozšiřovat pásmo I, do kterého spadají oblasti sousedící s pásmem II. V obou těchto pásmech se vyplácí odměny za zastřelené divočáky. Za kus vážící více než 80 kilogramů dostanou lovci v obou pásmech odměnu 5 000 korun.

Nakažený divočák u Oldřichova byl letošní čtvrtý případ uloveného prasete s africkým morem. Pátého pak myslivci našli uhynulého. Od počátku šíření moru v roce 2022 evidují veterináři celkem 62 nakažených zvířat.

Odstřel prasat s africkým morem vázne. Pomoct měla dotace na mrazáky (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.