Petice volá po příspěvku pro celiaky. Autoři požadují tři tisíce korun měsíčně

Zévl pro TN Live uvedl, že se sběrem podpisů začali loni a do prosince jich posbírali 11 150. "Cílem petice je, aby byl zaveden příspěvek na bezlepkovou dietu, protože celiakie je autoimunitní onemocnění, jeho jedinou léčbou je právě bezlepková dieta. Vy si nemůžete vzít nějakou tabletku, ale musíte držet striktní dietu. Takže v momentě, kdy máte nějaký lék, tak ten lék je buď částečně, nebo až kompletně hrazený ze zdravotního pojištění. To v případě celiakie není," vysvětlil Zévl.

Zévl podotkl, že příspěvek ve hmotné nouzi je 3 000 korun. To tak nějak považují za výchozí hodnotu do případné debaty. "Tři tisíce jsou nějaký odhad těch zvýšených nákladů. Každá potravina to má trošku jinak, například bezlepkové rohlíky jsou třeba desetkrát dražší, jiné věci třeba nejsou až tak drahé," srovnal Zévl.

[chooze:article;value:505075]

Zévl s celiakií bojuje dva roky. "Člověk najednou musí přejít poměrně striktně a rychle na úplně jiný životní styl, což je těžké. Když vám do toho ještě vstupuje finanční náročnost, která je ještě v době krize a obecně inflace poměrně šílená, tak je to najednou hodně věcí a stává se, že lidé kvůli financím bezlepkovou dietu nedrží," objasnil Zévl.

Jenomže jak poznamenal, nedodržování diety přináší zdravotní komplikace a nakonec na to doplatí i státní rozpočet: "V momentě, kdy se celiak neléčí, tak se rozvíjí sekundární nemoci, osteoporóza, chudokrevnost a tak dále, a může to vyústit třeba až v rakovinu tenkého střeva, což je samozřejmě strašné pro lidi a taky drahé pro ten systém."

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.