Zemřel legendární italský návrhář Cavalli. Oblékal největší světové hvězdy

Cavalli skonal v pátek ve své vile ve Florencii. Byl už delší dobu nemocný a jeho stav se v posledních dnech zhoršil, informovala italská tisková agentura ANSA. Kromě miliardového jmění po sobě zanechal o 45 let mladší manželku s ročním synem.

Jeho sláva započala v 70. letech, kdy si nechal patentovat proces potisku kůže. Cavalliho vzory inspirované exotickými zvířaty i rostlinami společně se speciální textilní technikou patchwork (sešívání malých různobarevných kousků látek) zaznamenaly na přehlídce v Paříži okamžitý úspěch. Získal zakázky od módních domů jako Hermès či Pierre Cardin.

[chooze:article;value:550305]

​Otevřel si první obchod v Saint-Tropez, kam začaly chodit Brigitte Bardotová či Sophia Lorenová. Cavalliho dalším vynálezem byly pískované džíny (technika, díky které vypadají nové kalhoty jako obnošené) a strečové džíny.

Okruh celebrit se začal rozšiřovat o další generace, těšil se přízni manželů Beckhamových, Britney Spearsové, Jennifer Lopezové, Kim Kardashianové, Lady Gaga či Naomi Campbellové. Jeho výtvory předváděly nejvěhlasnější modelky včetně Karolíny Kurkové, v kostýmu od něj zpívala Taylor Swiftová.

Cavalli své módní impérium rozšířil o značkové spodní prádlo, brýle, obuv, hodinky, parfémy, později přidal vodku, vína či restaurace. Má pobočky po celém světě. Přes ohromnou popularitu se jeho firma ocitla ve ztrátě a Cavalli roku 2015 prodal 90% podíl rodinného podniku italské investiční společnosti, která podle The Guardian jeho hodnotu tehdy údajně vyčíslila na 390 milionů eur (téměř 10 miliard Kč). Finanční potíže přetrvávaly ještě čtyři roky, než do hry vstoupil investiční fond z Dubaje.

[chooze:article;value:550780]

​Cavalli si své bohatství dokázal užívat. Miloval doutníky a ferrari, vlastnil luxusní jachtu i vrtulník, na jeho panství o rozloze 13 hektarů jsou vinice i zoologická zahrada s opicemi, papoušky či tygrem. Choval také dostihové koně.

Jeden z nejslavnějších módních návrhářů světa byl třikrát ženatý, jeho druhou ženou byla světová vicemiss, kterou poznal coby člen poroty. Od roku 2014 žil s o 45 mladší švédskou modelkou a herečkou Sandrou Nilssonovou, loni se jim narodil syn, šestý Cavalliho potomek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.