Studie upozorňuje na léčivo, které užívají miliony žen. Může spustit rakovinu mozku

Vědci ve Francii odhalili alarmující skutečnost o léku, který užívala během života téměř každá žena. Dlouhodobé užívání některých hormonů totiž může vést ke vzniku nádoru na mozku. Řeč je o gestagenech, které se běžně používají v hormonální antikoncepci, informuje studie zveřejněná portálem BMJ.

"Zpráva zmiňuje meningeom, který nepatří mezi nejčastější typy nádorů mozku, a informuje o látce, kterou obecně všechny typy hormonální antikoncepce neobsahují," vysvětluje čtenářům TN.cz onkolog Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, přednosta Ústavu biochemie a experimentální onkologie, jenž je nyní ředitelem Národního ústavu pro výzkum rakoviny.

[chooze:article;value:548724]

​"Odborné články je pro laiky často velmi složité interpretovat. Léčivé látky existují v různých molekulárních a aplikačních formách, které se liší ve vedlejších či nežádoucích účincích. Každému tedy hlavně doporučuji, aby si o svých obavách promluvil se svým ošetřujícím lékařem," radí Šedo.

Mozek přitom nemusí být jediným ohroženým orgánem. Již dříve totiž vědci upozornili rovněž na možnou spojitost užívání hormonální antikoncepce a zvýšeného rizika rakoviny prsu, uvedl web Plos Medicine.

"K tomu je však nutné dodat, že hormonální antikoncepce může naopak snižovat riziko výskytu jiných nádorů. Vedlejších příznaků přesto může být celá řada včetně třeba poruch srážení krve. Konkrétní pacienty ale mohou léky ohrožovat v různé míře," dodává onkolog.

Onkogynekolog: Ženy si myslí, že bez sexu jim už rakovina nehrozí. Dělají chybu (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.