Africká země vyhrožuje Německu. Pošleme vám 20 tisíc slonů, prohlásila

Počet slonů roste v Botswaně jako houby po dešti. Žije jich tam přes 130 tisíc, což je třetina světové populace. A země si s nimi neví rady. Část by teď mohlo nedobrovolně získat Německo. "Přeprava slonů je velmi obtížná. Musí se realizovat pomocí nákladních letadel. Na světě je jen pár firem, které je realizují. Převoz jednoho nebo dvou slonů samo o sobě představuje problém," vysvětlil ředitel táborské zoo Evžen Korec.

V úvahu nepřipadá ani pěší výprava. Mezi Botswanou a Německem je cesta dlouhá 12 tisíc kilometrů. Navíc z historie víme, že vodit slony po Evropě není dobrý nápad. Kartaginskému vojevůdci Hannibalovi ve třetím století před naším letopočtem všichni sloni až na jednoho při přechodu Alp zemřeli.

​Jídlo pro jednoho slona ročně stojí okolo 300 tisíc korun. Potravu by finančně Německo asi zvládlo, s ubytováním by to bylo horší. "Ustájení 20 tisíc slonů by představovalo 1 milion metrů čtverečních kvalitní stáje. Volně by se nemohli pohybovat. Slon je tropické zvíře a v zimě může být venku jen omezenou dobu," dodal Korec.

Na druhou stranu by zvířata mohla v Německu vytvořit řadu nových pracovních míst, třeba sloní manikúru. Tu mají teď na starost výhradně pečovatelé v ZOO. V Kolíně nad Rýnem se ale starají jen o deset jedinců. "Sloni si nehty zkracují sami ve volné přírodě tím, jak chodí. Tady mají poměrně velký výběh, ale musíme jim trochu pomoci bruskou," uvedl mluvčí kolínské zoo Christoph Schuett.

[chooze:article;value:544358]

Botswana už vysláním slonů kvůli omezení lovu vyhrožovala třeba Británii, kdy jí chtěla poslat 10 tisíc zvířat přímo do londýnského Hyde Parku. Neúspěšně. Zatím se jí podařilo udat 8 tisíc slonů do sousední Angoly.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.