Evropští ministři řešili Blízký východ i Ukrajinu. Jednali i s Blinkenem

K šéfům diplomacie států Evropské unie se v pondělí připojili hned dva zahraniční hosté prostřednictvím videokonference. Šlo o ministra zahraničí Ukrajiny Dmytra Kulebu a hlavně o jeho kolegu ze Spojených států amerických Antonyho Blinkena. 

Jednání ministerské rady se Blinken zúčastnil poprvé od vypuknutí války na Blízkém východě. Přítomnost ministra Spojených států na jednání Evropské unie je spíše výjimečnou záležitostí, schůzky probíhají častěji mezi čtyřma očima.

[chooze:article;value:546087]

"Pan ministr byl připojený z letadla, to bylo celkem zajímavé. Myslím si, že je dobře, že se takto Evropa propojila se Spojenými státy," prohlásil ke konferenci český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ministři jednali nejen o válce na Blízkém Východě, ale také na Ukrajině. Právě to by mohlo být podle expertů důvodem překvapivého pozvání Blinkena.

"Podle mého soudu jde o to, aby Antony Blinken vysvětlil Evropské unii, jak je to s pomocí Spojených států amerických Ukrajině. Protože jinak nevím, co tak zásadního by se muselo teď řešit," myslí si o jeho účasti bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. 

[chooze:article;value:546398]

Prezident Joe Biden totiž přislíbil Ukrajině finanční pomoc v řádu bilionů korun. Tu se ale zdráhá schválit kongres. Spekuluje se o tom, že podobných schůzek by v příštích měsících mohlo ještě přibývat. Současní lídři mají totiž jen několik málo měsíců na to, aby pokračovali v zajetých kolejích. Prý by se mohli snažit na poslední chvíli uzavřít dohody, se kterými příští vítězové voleb nehnou.

"Nyní nás budou čekat volby do Evropského parlamentu v červnu a zároveň nás budou čekat prezidentské volby ve Spojených státech v listopadu. Takže je tam určitě i snaha nyní vztahy se Spojenými státy mít na co nejvyšší úrovni," tvrdí výkonný ředitel institutu Europeum Martin Vokálek.

Osobně byl Blinken v Bruselu naposledy v listopadu loňského roku. To dorazil také na jednání ministrů zahraničí, ale Severoatlantické aliance.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.