Zákaz prodeje může skončit. Poslanci chtějí otevřené obchody i o svátcích

Občanskodemokratičtí poslanci Pavel Staněk a Jan Bureš by chtěli, aby obchody mohly prodávat i ve státní svátky. Návrh na zrušení příslušného zákona dostali poslanci v pondělí ráno.

"Zrušovaná právní úprava zasahuje do práva na podnikání, do svobody podnikání, a klade na podnikatele další omezení, jež není nezbytné," píše se v důvodové zprávě návrhu. Dále Staněk s Burešem argumentují, že tato omezení snižují atraktivitu podnikání v Česku.

[chooze:article;value:544874]

Píší také, že ve vztahu k pracovníkům by se podle nich mělo jednat o věc dohody zaměstnance a zaměstnavatele. "Je třeba podotknout, že případná povinnost zaměstnance pracovat ve svátek je kompenzována v souladu se zákoníkem práce," dodávají navrhovatelé.

"Přiznávám, že nám jde zejména o otevření celospolečenské debaty nad tímto zákonem, který nám připadá poněkud nešťastný," uvádí pro TN.cz Bureš. "Dává smysl, aby si spotřebitelé hledali, zda zrovna aktuální státní svátek je tím, kdy má být zavřeno, a zda to platí pro jejich konkrétní obchod?" dodává poslanec.

Od roku 2016 je prodej zakázán na Nový rok, Velikonoční pondělí, 28. září nebo o Vánocích. Zákaz se týká obchodů nad 200 metrů čtverečních. Výjimku mají třeba benzínky, lékárny nebo obchody na nádražích a letištích.

[chooze:poll;value:96766411d51bd755a7932e2e341b417d9aa3b08f;layout:tn_nova]

Plná parkoviště a fronty. Den před Vánoci to v obchodech praskalo ve švech (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.