Podmínka za znásilňování dcery platí. Nejde s tím nic dělat, brání se zástupce

Za pravidelné znásilňování nevlastní dcery dostal v lednu muž od Krajského soudu v Brně podmínku. Oběť podle rozsudku soudu nemá vážné následky. 20letá dívka se přitom několikrát pokusila o sebevraždu. 

Rozhodnutí soudu kritizovali odborníci i veřejnost a na pomoc dívce se ve sbírce na webu Donio vybralo téměř pět milionů korun. Rozsudek se rozhodl prověřit i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Dovolání ale nakonec podávat nebude, uvedlo zastupitelství na svých webových stránkách

Stříž sice přiznal, že se mu trest jeví jako nepřiměřeně mírný, ale nenaplňuje podle něj podmínky pro podání dovolání k Nejvyššímu soudu. "Uložený trest se skutečně jeví jako nepřiměřeně mírný, ovšem zákonné podmínky pro podání dovolání nenaplňuje, protože je uložen v mezích trestní sazby stanovené pro zločin znásilnění a podmíněný odklad takového trestu je obecně podle trestního zákoníku přípustný. Trest tedy formálně odpovídá zákonným podmínkám, přičemž samotnou nepřiměřenost trestu nelze dovoláním napadnout," uvedl mluvčí NSZ Petr Malý. 

[chooze:article;value:540730]

​"Rozsudek byl přezkoumán i z dalších hledisek, zda je zatížen takovou vadou, která by umožnila nejvyššímu státním zástupci podat dovolání. Nicméně ani v tomto směru není žádný zákonný dovolací důvod naplněn," dodal mluvčí.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž tak dospěl k závěru, že v uvedené věci v současnosti neexistuje možnost, jak by mohl rozhodnutí krajského soudu účinně zvrátit. Podmínka za roky znásilňování nevlastní dcery tak platí.

Případ řešil i ministr spravedlnosti Petr Blažek (ODS). Podívejte se na reportáž (1/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.