Evropská komise kárá Česko. Při nákupu vrtulníků měla vláda porušit směrnici

Evropská komise zahájila s Českem řízení kvůli porušení povinností vyplývajících ze směrnice o veřejných zakázkách v oblasti obrany. Týkat se má nákupu amerických vojenských vrtulníků UH-1 a AH-1 uzavřeného v roce 2019 tehdejším ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO).

"Porušení se týká obcházení směrnice v oblasti obrany o organizaci nabídkových řízení zneužitím výjimky pro mezivládní zakázky stanovené v uvedené směrnici. Přímé zadání zakázky rovněž porušuje zásady Smlouvy o nediskriminaci, rovném zacházení a transparentnosti tím, že zbavuje společnosti EU možnosti předkládat nabídky a účinně soutěžit o zakázku," tvrdí Komise.

"Porušení souvisí také s požadavkem českých úřadů na průmyslovou účast českých firem na zakázce. Omezující opatření ukládající zahraničním dodavatelům povinnost spolupracovat pouze s domácími společnostmi porušují základní principy Smlouvy o fungování EU," dodává orgán.

[chooze:article;value:540704]

"Můžeme potvrdit, že jsme dnes dokument obdrželi. Případem se Komise zabývá už od roku 2020 a zatím jej neukončila. Budeme prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí reagovat a pak vyčkáme na další rozhodnutí," sdělil TN.cz mluvčí ministerstva obrany David Polák a zdůraznil, že nákup proběhl už za předchozí vlády.

"Nevím, co konkrétně Evropské komisi vadí na nákupu vrtulníků, a co tedy Evropská komise šetří, musím se s tím detailněji seznámit. Za mě se domnívám, že při této zakázce byly dodrženy všechny předpisy, a to nejen z právního řádu České republiky, ale i evropské směrnice," reagoval na novinku Lubomír Metnar. 

"Při nákupu vrtulníků bylo použito stejné právní ustanovení, tedy forma vláda-vláda při nákupu z USA, jako je použito při nákupu letounů F-35, a to tedy znamená, že máme očekávat šetření ze strany Evropské komise i k nákupu nadzvukových letounů F-35?," upozorňuje exministr dále. 

[chooze:article;value:540152]

"Celkově nerozumím záměru Evropské komise ve vztahu k členským státům EU a prosazování jejich bezpečnostních zájmů. Zeptejte se tedy všech těch států, které jsou členy EU, jak nakupují z USA. Evropské komisi vadí i zapojení domácího průmyslu do zahraničních zakázek, což je opět naprosto absurdní," doplnil. 

Vláda původně od Spojených států objednala čtyři bitevní stroje AH-1Z Viper a osm víceúčelových strojů vrtulníky UH-1Y Venom. Dalších osm vrtulníků (šest AH-1 a dva UH-1), tentokrát použitých, pak Američané nabídli Česku k modernizaci darem jako ocenění podpory Ukrajině v roce 2022. První stroje Česko obdrželo vloni.

Že nákup vrtulníků nebyl v pořádku, konstatoval také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který v roce 2021 uložil ministerstvu obrany kvůli chybám v zakázce pokutu 550 milionů korun.

Nové vrtulníky pro českou armádu. Staré stroje Mi-24 nahradí americké vipery a venomy (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.