Dánsko se chystá na válku. Rusové půjdou proti NATO, tvrdí

Téměř dva roky od vypuknutí války na Ukrajině roste obava evropských zemí z konfrontace Ruska a NATO. Švédsko už v lednu vyzvalo své občany, aby se připravili na válku. Nyní se na možný konflikt chystá i Dánsko, píše web Local.dk.

Dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen řekl v parlamentu v Kodani, že tajná služba FE předpokládá, že Rusko "velmi pravděpodobně" použije vojenskou sílu k "výzvě státům NATO". Moskva podle Dánů pošle letadla a válečné lodě, aby narušila státní hranice. Tajná služba také varuje, že ruský prezident Vladimir Putin by mohl shromáždit svou armádu podél hranice země NATO, aby dále vyvíjel tlak.

Dánská tajná služba nepředpokládá přímou válku, ale různé vojenské operace. "Pokusy o dobytí území jsou nepravděpodobné, ale mohly by to být operace, které paralyzují rozhodovací procesy NATO, ohrozí soudržnost a oslabí vůli aliance,“ uvedl ruský expert Flemming Splidsboel podle rakouského webu OE24.

Hrozba vzrostla

Šéf dánské armády, generál Flemming Lentfer, chce proto nyní naléhavě zmodernizovat ozbrojené síly země. Hrozba ze strany Ruska totiž vzrostla natolik, že Dánsko musí přezkoumat velkou dohodu o vojenských výdajích z roku 2023.

[chooze:article;value:540463]

​"Když vidíme, že Rusové zcela záměrně a rychle budují velmi velkou produkci vojenského vybavení, které v mnoha ohledech vyvíjí tlak na Evropu a NATO, tak musíme reagovat," řekl Poulsen. Teprve loni v létě přitom dánský parlament odhlasoval smlouvu mezi stranami, která zavazuje vydat do roku 2033 150 miliard korun na vojenské výdaje.

Dohoda však nebude mít hmatatelný vliv na vojenskou kapacitu dříve než za několik let. Mezitím se úroveň ohrožení výrazně zvýšila, řekl Poulsen. Debata má v parlamentu proběhnout během února a ministr očekává shodu.

Ruský prezident nedávno zaujal podivnými grimasami. Podívejte se (1/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.