Dovolená bez dětí je trendy. Češi stále častěji míří do hotelů jen pro dospělé

Velkým trendem v cestování se stávají takzvané adults only zájezdy, tedy zájezdy do hotelů, kde mají děti vstup zakázán. "Celkově zájem o tyto typy hotelů určitě roste. Je to dané tím, že Češi jsou v cestování čím dál zkušenější, a přesně tedy vědí, co od dovolené chtějí, aby si ji nerušeně užili podle svých představ," vysvětluje tiskový mluvčí skupiny cestovních kanceláří Der Turistik Jan Bezděk.

Většina těchto hotelů je určena pouze pro hosty starší 15, či dokonce 18 let. Míří do nich tak často novomanželé na líbánky i skupiny přátel toužící po klidu. Prakticky všechny velké cestovní kanceláře se ale shodují, že největší úspěch mají u lidí nad 40 let.

[chooze:article;value:539295]

"Silnou skupinou jsou v tomto ohledu tzv. empty nesters, tedy dospělí lidé ve stále produktivním věku, jejichž děti jsou již odrostlé a nežijí s nimi. Tato skupina má vysoký podíl na počtu zákazníků, kterých odbavíme více než 500 tisíc," říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek s tím, že empty nesters jsou po rodinách s dětmi druhou nejvýznamnější skupinou jejich zákazníků.

I svým vybavením jsou hotely pro dospělé přizpůsobené specifické klientele. "Nejčastěji mají moderní interiéry, nabízejí wellness procedury a odpočinkové zóny, organizují také aktivity, jako jsou různé párty, sporty, lekce jógy a další či se zaměřují na gastronomii," popisuje tyto resorty mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

"Některé se liší pouze a jen tím, že neubytovávají osoby mladší 16 či 18 let, jiné si zakládají na opravdu extra luxusních službách či na poloze na specifickém místě. Máme v nabídce i hotely, jejichž jedna část či sekce je adults only a druhá naopak baby friendly, tedy vhodná i pro miminka. I tento koncept velmi úspěšně funguje," dodává pak marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Obecně prý ale platí, že tyto hotely patří většinou do vyšší kategorie ubytování.

[chooze:article;value:539936]

Najdete je jak v evropských destinacích, jako jsou Bulharsko, Řecko či španělská Mallorca, tak i v exotičtějších oblastech – jako je Egypt, Omán, Spojené arabské emiráty a další. A protože popularita adults only zájezdů roste, radí cestovní kanceláře včas si je zarezervovat. 

"Doporučujeme s nákupem dovolené neotálet. Díky first minute mají zákazníci neomezené možnosti výběru termínu, oblíbeného hotelu a dalších služeb. Garantujeme ovšem i další výhody, například slevy pro dospělé i seniory, bezplatnou změnu zájezdu, nízkou rezervační zálohu nebo pojištění zdarma," láká za CK Blue Style Lenka Pátek. 

Roste také zájem o cestování bez dětských spolupasažérů. To je populární hlavně v Asii, kde let v tzv. "klidovém oddílu" pro pasažéry starší 12 let nabízí například společnost AirAsia nebo singapurská nízkonákladovka Scoot. Vloni na podzim ale podle portálu Euronews dorazila tato služba i blíž k Evropě. Zónu pro cestující od 16 let totiž jako první v evropském regionu začala nabízet turecká společnost Corendon.

[chooze:poll;value:0fe119c8b37f464cef9acb7fff15a6598c569499;layout:tn_nova]

Nákup dovolené on-line nebo na pobočce. Experti popsali jednotlivé výhody:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.