Po pádu ze Sněžky zemřeli dva lidé. Je to tam velmi nebezpečné, varují záchranáři

Dva lidé v úterý zemřeli na nejvyšší české hoře Sněžce. "Můžu potvrdit, že skutečně zasahujeme prostřednictvím posádky letecké záchranné služby z Hradce Králové v oblasti Sněžky, kde jsme měli nahlášený pád několika osob z této hory. Na místo vyrazil také vrtulník z Liberce. Máme potvrzeno, že u dvou osob byla konstatována zranění, která jsou neslučitelná se životem," sdělil po třetí hodině odpoledne TN.cz mluvčí královéhradecké záchranné služby Ivo Novák. 

Kromě českých záchranářů působili na místě i ti polští. "Hlášení jsme obdrželi ve 14:11. Probíhá záchranná akce. Na místě pracují polské a české záchranné služby. Dva lidé spadli v oblasti ledovcového kotle na severní straně hory a bohužel zemřeli. Stále se hledá třetí osoba, která tam s největší pravděpodobností také byla," prohlásila pak pro televizi TVN 24 mluvčí oblastní polské policie Edyta Bagrowská.

"Dle prvních informací z místa zásahu se jednalo o polské turisty. Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se cca 250 m pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři objevili až na dně údolí," uvedla pak česká horská služba, podle níž se na pomoc zraněným okamžitě vydala šestičlenná skupina záchranářů z Pece pod Sněžkou a polské horské služby GOPR.

[chooze:article;value:539539]

Informace o třetím zraněném se ale nakonec nepotvrdily. "Pátrací akce skončila kolem 17. hodiny," potvrdil TN.cz Novák. "Záchranáři na místě ještě působí, pátrání jako takové ale skončilo," dodal pak mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš a zopakoval, že na místě nalezli pouze dva smrtelně zraněné turisty. Polská policie následně potvrdila, že šlo skutečně o Poláky.

Podle portálu WP k nehodě došlo patrně kvůli zledovatělému povrchu. I kvůli těmto podmínkám je nyní část horských stezek v oblasti uzavřená. Někteří turisté ale zákazy a výstrahy neberou vážně. Právě v úterý upozornil polský Krkonošský národní park, že jeho strážci ve spolupráci s tamní policií nedávno varovali pět turistů před nebezpečím a jednomu, českému občanovi, udělili pokutu 500 zlotých za lyžování mimo vyznačené trasy.

"Již několik dní platí v Krkonoších výstraha před zledovatělým terénem na hřebenech. Ještě v průběhu včerejšího dne se odehrála na svazích Sněžky obdobná situace, která se však obešla bez zranění," potvrzují obtížnost terénu i čeští horští záchranáři. 

Tragickou událost na Sněžce okomentoval mluvčí záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Podívejte se na rozhovor:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.