Biden slíbil odplatu za útok na americkou základnu. Trump mluví o třetí světové

Napětí na Blízkém východě se čím dál víc stupňuje. Může za to nedělní útok na americkou základnu zvanou Věž 22 v Jordánsku. Při dronovém útoku zemřeli tři američtí vojáci a několik desítek dalších bylo zraněno, píše portál CNN.

Spojené státy z útoku téměř okamžitě obvinily teroristické organizace, které jsou podporované Íránem. Ten sponzoruje i další teroristická hnutí, jako je Hamás, Hizballáh nebo Húsíové. Američané v pondělí slíbili teroristům pomstu.

Jejich prezident Joe Biden osobně prohlásil, že na útok Spojené státy odpoví. "Ty, kteří jsou za tento útok zodpovědní, náležitě potrestáme způsobem, jaký si sami zvolíme," řekl podle agentury AP šéf Bílého domu.

[chooze:article;value:539311]

Varování Američanů už vyvolala na Blízkém východě reakci. Milice dotované Íránem, které operují ve východní Sýrii, se začaly připravovat na slibovanou odplatu. Část z nich už opouští svoje pozice a snaží se přesunout na místa, která nebudou mezi hlavními terči.

Bidenova pomsta se ale dočkala i kritiky na domácí půdě. Jeho hlavní soupeř v nadcházejících prezidentských volbách Donald Trump Bidena obvinil z úmyslné destabilizace regionu.

"Před třemi lety jsme tento problém neměli. Írán byl slabý, bez peněz a pod kontrolou. Za mé vlády by se nic takového nestalo, měli bychom mír. Místo toho jsme na pokraji třetí světové války," prohlásil podle portálu Independent Trump.

Jordánsko, na jehož území se základna Věž 22 nachází, útok odsoudilo. "Jordánsko bude pokračovat v boji proti terorismu a pašování zbraní a drog přes syrskou hranici do Jordánska. Tvrdě zastaví každého, kdo se pokusí ohrozit bezpečnost království," řekl podle AP mluvčí jordánské vlády Muhannad Mubaidin.

V Jordánsku se v současnosti na několika místech nachází asi tři tisíce amerických vojáků. Spojené státy mají s touto zemí vzájemnou vojenskou spolupráci. Pro USA je výhodnou lokalitou díky blízkosti k Sýrii, Iráku a Palestině, ale i proto, že jde o relativně stabilní zemi.

Napětí na Blízkém východě roste. Pákistán se pomstil za útok Íránu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.