V Itálii řádí vandal, který kácí radary rozbrušovačkou. Část veřejnosti mu fandí

Pozornost úřadů upoutal anonymní vandal před několika měsíci poté, co za sebou začal zanechávat na severovýchodě země ničivou stopu v podobě pokácených radarů. Fotografie jeho činů se pak šířily na sociálních sítích spolu s přezdívkou převzatou z názvu populární značky elektronářadí Flex, jejíž úhlovou brusku používal k ničení kamer, píše BBC.

Jeho počínání může odrážet hněv nemalé části veřejnosti nad rozšířením rychlostních radarů, ale počet úmrtí na italských silnicích je vyšší než v mnoha jiných evropských zemích. Zatím není jasné, zda je "Fleximan" jeden člověk, nebo dva, nebo zda je série poškozených radarů výsledkem celé řady jeho napodobitelů. Policie v severozápadním regionu Piemont sice uvedla, že obvinila 50letého podezřelého, ale většina útoků se odehrála v oblasti Veneto na severovýchodě země.

[chooze:article;value:524254]

Na místě jednoho z posledních útoků zanechal anonymní mstitel ručně psaný vzkaz: "Fleximan přichází." Vandalovy metody jsou důsledné a na sociálních sítích, se Fleximan stal jakýmsi novodobým Robinem Hoodem, který si u části veřejnosti získal sympatie. Holt jeho řádění vzdal dokonce pouliční umělec z Padovy jménem Evyrein, který Fleximanovi věnoval své nejnovější dílo. Na jeho graffiti je vyobrazena postava Umy Thurmanové z filmu Kill Bill, která v jedné ruce drží meč a v druhé rozřezanou rychlostní kameru.

Nutno podotknout, že Itálie má na svém území nejvíce radarů v Evropě. Podle odhadů je jich více než 11 000. To je o třetinu více než ve Velké Británii, která jich má kolem 7 700 a téměř třikrát více než v Německu, kde jich je 4 700. To pravděpodobně vysvětluje jistou nevoli řidičů vůči italským detektorům rychlosti a místní starostové uvedli, že vandaly poničené kamery zatím nevymění. Oficiálním důvodem je uklidnění situace.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1751417617812705707

Italská spotřebitelská skupina Codacons uvedla, že suma vybraná na pokutách za překročení rychlosti v posledních letech dramaticky vzrostla. V roce 2022 Florencie vybrala na pokutách 23,2 milionu eur, následovala Milán, Janov a Řím. Itálie však nemá v oblasti bezpečnosti silničního provozu příliš působivé výsledky. Podle odhadů Evropské rady pro bezpečnost dopravy připadlo v Itálii v roce 2022 asi 54 úmrtí na milion obyvatel, což je téměř dvakrát více než 26 úmrtí na milion obyvatel ve Spojeném království a 37 úmrtí na milion obyvatel ve Španělsku.

Příběh rychlostních radarů se stal tématem i v italské politice, kde lídr nacionalistické Ligy severu Matteo Salvini hledá příležitost před regionálními a evropskými parlamentními volbami. Salvini, který je zároveň ministrem dopravy a místopředsedou vlády, se zaměřil na starostu Boloně Mattea Leporeho, který ve městě zavedl nový rychlostní limit 30 km/h.

Snížení rychlosti v Bologni podepsalo Salviniho vlastní ministerstvo a bylo inspirováno údaji Evropské komise, podle nichž je riziko úmrtí chodců při rychlosti 50 km/h osmkrát vyšší než při rychlosti 30 km/h. Snížení rychlosti v Bologni odstartovalo protesty řidičů a kampaň za referendum o této otázce už podepsalo více než 52 000 lidí.

"Problém je v tom, že omezení na 30 km/h je prostě příliš nízké," stěžuje si dvaadvacetiletá studentka Guendalina Furiniová, která petici založila. "Cesta přes město trvá příliš dlouho a neřeší skutečný problém, kterým jsou lidé řídící pod vlivem alkoholu nebo drog," vysvětlila. Přestože přiznává, že není odbornicí na bezpečnostní statistiky, chce, aby byl její hlas slyšet

"Právo na rozvod a potrat jsme získali v referendech, proč by se tímto způsobem nemohlo rozhodovat i o tomto? Tohle není demokracie, kterou studuji na univerzitě," dodala Furiniová

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.