Silný vítr, husté mlhy a námraza. Meteorologové varují před nebezpečím

Výstraha před silným větrem platí do sobotních 16:00 pro celý Pardubický kraj a část Vysočiny. Dále se výstraha týká částí Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, informovali meteorologové. Vítr by v nárazech mohl dosáhnout až 70 kilometrů za hodinu.

Svou výstrahu vydala také krkonošská Horská služba. Podle ní hrozí na hřebenech nevyšších českých hor silný vítr, který může dosahovat rychlosti 110 kilometrů za hodinu. 

V noci na neděli navíc očekávají mrznoucí mlhy. "Snížená dohlednost, nebezpečí tvorby námrazy. V mlze je nutno snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích s nebezpečím smyku," varovali meteorologové.

Výstraha platí pro většinu Plzeňského kraje a pro celý Karlovarský kraj od půlnoci do nedělních deseti hodin dopoledne.

[chooze:article;value:538845]

"Hasiči na Pardubicku od páteční 20. hodiny vyjížděli k devatenácti událostem. Jednalo se zejména o vyvrácené stromy přes komunikace. V Lázních Bohdaneč jsme odstraňovali strom, který spadl přes trolejové vedení," uvedl za hasiče z Pardubického kraje mluvčí Jakub Stryka.

Největší problémy začal vítr způsobovat už v pátek večer. Během dvaceti minut zaznamenali hasiči zhruba deset výjezdů, většinou se jednalo o odstraňování popadaných stromů.

​Silný vítr by podle meteorologů mohl kromě poškození stromů a lesních porostů způsobit také menší škody na budovách. Rovněž hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi a také jsou možné komplikace v dopravě.

Výstraha před větrem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.