Soud v Haagu rozhodl o Izraeli v případu obvinění z genocidy. Operaci v Gaze nepřerušil

Koncem loňského prosince se na Mezinárodní trestní soud v Haagu obrátila Jihoafrická republika, podle které Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Požadovala také zastavení vojenských operací Izraele v Gaze. Případem se od ledna zabývá panel 17 soudců, jak informovala agentura AP.

V pátek odpoledne vydal haagský soud usnesení o předběžných opatřeních v Pásmu Gazy. Izraeli sice nenařídil, aby vojenskou operaci v Gaze přerušil, požaduje ale, aby se co nejvíce snažil zamezit úmrtím a utrpení civilistů v Pásmu. Zda Izrael páchá genocidu, či ne, zatím soudci neurčili. Izrael obvinění odmítá, bojuje dle svých slov proti teroristům, ne proti civilistům.

"Očekáváme, že Mezinárodní trestní soud tato podvržená a klamná obvinění zamítne," uvedl mluvčí izraelské vlády Ejlon Levy. Není jasné, zda by se Izrael v případě stopky pro vojenské operace rozhodnutí soudu podřídil.

[chooze:article;value:536772]

​Boje mezi izraelskou armádou a členy teroristické organizace Hamás se rozhořely po brutálním útoku palestinských ozbrojenců na vojáky i civilisty v okolí Pásma Gazy loni 7. října. Tehdy zemřelo přes 1 400 lidí. Další oběti pak přinesla pozemní operace Izraele v Pásmu Gazy, kde zemřelo podle tamních úřadů asi 25 tisíc Palestinců, ozbrojenců i civilistů, a přes 200 izraelských vojáků.

O tom, jak soud pravděpodobně rozhodne, a co by to znamenalo pro mezinárodní vztahy, mluvil bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.