Německých pučistů může být více. Policie rozplétá síť nebezpečného spiknutí

Lovecký zámek jen pár desítek kilometrů od českých hranic patří jednasedmdesátiletému princi Heinrichu XIII. Reussovi. Podle některých médií právě tam ukrývala zbraně skupina, které velel a která chtěla nastolit v Německu pomocí síly nový pořádek. Německá kriminálka má teď jasný cíl. Musí zjistit, jak daleko moc skupiny Říšští občané sahá.

"Máme tu nebezpečnou kombinaci lidí, kteří následují iracionální přesvědčení. Někteří mají hodně peněz, jiní zase drží zbraně a někteří zase mají plán, který chtějí vykonat," upozornil šéf německé kriminálky Holger Münch.

[chooze:article;value:478087]

I když skupina několika desítek, možná i stovek extrémistů podle šéfa německé kriminálky nemohla systém rozbít, je potřeba celou síť rozkrýt. Policie proto posiluje vyšetřovací tým a v následujících dnech pravděpodobně dojde k další sérii razií a zatčení.

"Ta skupina prorostla mnohem hlouběji a to jak do bezpečnostních složek, tak do celé německé společnosti. Ukazuje se, že ta síť měla nejen politické vedení, ale měla i svojí ozbrojenou sekci, která chystala takticky provedení útoků," sdělil bezpečnostní expert David Rožek.

Skupina extrémistů po středečním zátahu Německo už pravděpodobně neohrozí a zbývající komplicové se teď budou snažit před policií hlavně zakrýt stopy. "Říšské občany spojuje jejich nenávist k demokracii, k našemu státu a k lidem, kteří stojí za naší komunitou. Proto proti nim podnikáme kroky se vší silou zákona," prohlásila německá ministryně vnitra Nancy Fraserová.

[chooze:article;value:475299]

Nejedná se ale o jedinou extremistickou skupinu v Německu. S problémem radikalizace, především pak v bezpečnostních složkách, bojuje země dlouhodobě.

"Opravdu alarmující je, pokud se v té skupině objeví vysoce postavený důstojníci z různých bezpečnostních složek. To je opravdu něco, co nás má chránit a to víc je křiklavé, když někdo z toho sboru stát zradí," dodal Rožek. Podobné tendence se nevyhýbají ani dalším evropským zemím.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.