Víkendový sněhogeddon. Za dva dny napadne až půl metru sněhu. Kde nejvíc? MAPY

Vydatné sněžení přinese hluboká oblast nízkého tlaku vzduchu, která bude ze Středomoří postupovat do východní Evropy a nad pobaltské státy. Čeká nás nejvíce prosincového sněhu od roku 2010. Kvůli studenému severnímu proudění budou po celý příští pracovní týden teploty zůstávat pod bodem mrazu, nastanou tak ledové dny. Pocitové teploty ale bude snižovat čerstvý vítr, takže pokud teploměr po ránu na sněhové pokrývce ukáže až -12 °C, pocitově to bude -20 °C.

Do soboty klid před bouří

V pátek už bude opět více oblačnosti i srážek, a to zejména na Moravě a ve Slezsku. Počasí u nás ovlivní další z tlakových níží. Zpočátku dne bude v Čechách ojediněle až polojasno, na Moravě a ve Slezsku pozor na ojedinělé mrznoucí mlhy. Během dne pak bude oblačno až zataženo, postupně od jihu srážky – v Čechách převážně sněhové, na Moravě sněhové až od vyšších poloh, jinak déšť, přechodně i déšť se sněhem. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C.

[chooze:article;value:477745]

​V sobotu bude zataženo až oblačno, ojediněle sněžení, na východě území v nížinách i déšť. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -2 až 2 °C, na východě 4 °C.

[chooze:article;value:477652]

V neděli odstartuje trvalé a vydatné sněžení

V neděli bude zataženo, už během noci na neděli od jihovýchodu sněžení, na východě území vydatné a trvalé. Ve východní polovině území napadne 15 až 30 cm sněhu, situaci bude zhoršovat čerstvý vítr – tvořit se budou sněhové jazyky a závěje. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -1 a -5 °C, denní mezi -3 až 1 °C.

Vydatné a trvalé sněžení očekáváme místy také během pondělí. Bude zataženo, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejčastěji napadne od 2 do 15 cm sněhu, na horách až kolem 20 cm. Ranní teploty budou v rozmezí -3 a -7 °C, denní v rozmezí -4 a 0 °C. Opět bude foukat čerstvý vítr, takže se budou tvořit četné sněhové jazyky a závěje. Očekávají se komplikace na silnicích. Na většině území se sněžením nebo sněhovými přeháňkami musíme počítat také v úterý a ve středu, už ale nebude tak vydatné.

Důležitá bude i pocitová teplota

I nadále bude panovat pravé zimní počasí, tedy výrazně podprůměrné teploty a sněžení. Důležitá bude i pocitová teplota, která bude snižována čerstvým větrem. V úterý bude zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -5 a -9 °C, denní mezi -4 a 0 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty -8 až -12 °C, pocitově však bude až -20 °C. Denní teploty -5 až -1 °C.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.