Evropská unie chce podpořit voličskou účast. Využije k tomu Taylor Swift

Můžu ti ukázat neuvěřitelné věci, zpívá Taylor Swift v jedné ze svých písní. V Americe své neuvěřitelné schopnosti dokazuje pravidelně rekordním turné, počtem cen, jměním a dokonce i schopností přilákat mladé k volbám.

"Slyšela jsem, jak dokážete využít své hlasy, a vím, jak mocné jsou. Ujistěte se, že jste připraveni je použít v našich letošních volbách!" vyzvala Swift své fanoušky k účasti v nadcházejících prezidentských volbách v USA.

Jen na Instagramu má zpěvačka přes 270 miliónů fanoušků a příspěvek stránkami k registraci amerických voličů pořádně otřásl. "Milá Taylor Swift, berte tuhle statistiku jako náš děkovný dopis vám za posílení voličských hlasů. Společným úsilím jsme dosáhli přes 35 tisíc registrací," poděkovala zpěvačce ředitelka iniciativy Vote.org Andrea Hailey.

[chooze:article;value:532064]

Na vlně Taylořiny slávy se teď chtějí svést i evropští představitelé. Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas má dokonce v malíku i data jejího turné. "9. května, na Den Evropy, bude mít koncert v Paříži, takže budu doufat, že to stejné udělá pro mladé Evropany," věří Schinas.

Experti ale doufají, že zájem o volby mladí projeví případně i bez zapojení americké zpěvačky. "Poslední volby do evropského parlamentu zaznamenaly v roce 2019 podle dat rekordní zájem u mladých a prvovoličů. Šlo celkem o 50procentní nárůst," uvedl ředitel projektu České zájmy v EU Filip Hanka.

Evropské volby se konají od šestého do 9. června. To bude Taylor Swift zrovna vystupovat ve Velké Británii. Tam za hlasy Evropanů už ale lobbovat nemusí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.