Zájem o fotovoltaiky v Česku roste. Mohou ušetřit desítky tisíc korun ročně

Solární sektor v roce 2023 silně posílil. Avšak oproti sousedním státům jsme stále pozadu. V Česku je momentálně více než 167 tisíc solárních elektráren. Loni jich bylo zprovozněno o necelých 50 tisíc více než v roce 2022.

Nejvíce fotovoltaických elektráren uvedli do provozu ve Středočeském kraji, přibližně 16 tisíc. Nejméně naopak v kraji Karlovarském, tak okolo necelých 1 400.

[chooze:article;value:510536]

Zájem o solární panely se každý rok zvyšuje. Státní dotace pro domácnosti sníží náklady na pořízení a instalaci solárních panelů až o 220 tisíc korun. "S tím, že je tam maximálně 50 % uznatelných nákladů. Celková cena fotovoltaiky se pohybuje v rozmezí 150 až 300 tisíc korun již po odečtení dotace," nastínil obchodní zástupce společnosti Česká solární Petr Havlíček.

O dotace také nově mohou žádat menší i větší firmy. Jejich výše se odvíjí podle velikosti instalace. "Zjednodušeně, u těch menších instalací je to obdoba, nějaká jednotková dotace. U těch velkých už probíhá soutěž," vysvětlil Jakub Hrbek ze Státního fondu životního prostředí ČR.

"Očekáváme, že nové dotace přinesou, že tisíce firem si bude přidávat fotovoltaiku," myslí si výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Cena solárních panelů je individuální. Životnost se odhaduje na 25 až 30 let. Podle odborníků ale vydrží ještě déle. Pokud si plánujete pořídit solární panely, počítejte s návratností za osm až deset let. "Návratnost se liší podle domácnosti. Pokud žijete doma celý den, tak je návratnost samozřejmě kratší," nastínil Krčmář.

[chooze:article;value:503478]

Fotovoltaika může ušetřit několik desítek tisíc korun za rok. "Máme spočítáno, že to může být 34 tisíc korun ročně," dodal Hrbek.

"Efektivní fotovoltaický systém by měl správně ušetřit domácnosti až 50 %, ne-li i víc nákladů na elektřinu za rok," uzavřel Havlíček. Resort životního prostředí uvolnil loni na rozvoj fotovoltaiky 24 miliard korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.