Pavel poobědval s Fialou. Bavili se o Vánocích a rodinách

Premiér Fiala s manželkou dorazili na Pražský hrad chvilku před polednem. V Lánech novoroční oběd začínal tradičně hodinu po poledni, Fiala chtěl ale stihnout od dvou hodin jednání vlády. 

Letošní novoroční oběd proběhl ve Zlatém salónku na Pražském hradě. Státníci a jejich manželky neřešili politiku, naopak se bavili o Vánocích a jejich rodinách.

[chooze:article;value:535187]

​Jana Fialová zvolila šedo-černé volnější šaty s jemnými vzory a k tomu černé lodičky. "Myslím si, že tento model byl pohodlný. Zbytečně ale přidává léta a to si asi žádná žena nepřeje," uvádí módní návrhářka Zuzana Lešák Černá.

První dáma Eva Pavlová oblékla bleděmodrý kabátek s bílou halenkou a stříbrné lodičky. "Myslím si, že na novoroční oběd byl tento kostýmek skvělou volbou. Naší první dámě extrémně sluší pastelové barvy," vysvětluje Černá.

K výjimečnému setkání patří i výjimečné menu. "K obědu se podával čočkový salát, hovězí vývar s játrovými knedlíčky, kančí na smetaně s brusinkami a variací knedlíků. A potom čokoládový řez s malinovým sorbetem," vyjmenovává mluvčí prezidenta Vít Kolář.

[chooze:article;value:534603]

​Loni se při stejné příležitosti podával řízek a bramborový salát, rok předtím svíčková. To byla oblíbená jídla Miloše Zemana. Ten stejně jako Václav Klaus zval premiéry do Lán.  

Prezident Pavel úřaduje na Hradě, premiér byl rovněž ve středu v Praze, bylo to i praktické. A prezident všechny události směřuje na Pražský hrad.

Tradici novoročních obědů zavedl bývalý prezident Václav Klaus. Zvány jsou i první dámy a manželky předsedů vlád. Ty ale občas chyběly. Někdy to bylo kvůli tomu, že premiéři už s manželkami nežili.

V roce 2021 se zase nemohli setkávat lidé ve větším počtu kvůli protikoronavirovým opatřením. V roce 2013 tehdejší premiér Nečas společný oběd s prezidentem zrušil z rodinných důvodů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.