Oslavy konce roku: V ulicích jsou stovky policistů i záchranáři, čeká je perná noc

Česko se v neděli od rána připravovalo na příchod nového roku. Kromě všech oslavchtivých jsou od odpoledních hodin v pozoru také složky integrovaného záchranného systému. A to i přesto, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval Čechy po tragické střelbě na Filozofické fakulty Karlovy univerzity k poklidnějším oslavám bez pyrotechniky.

Největší oslavy příchodu nového roku se odehrávají každoročně v Praze a nejdivočejší bývají na Václavském náměstí, kde se podle portálu iDnes už v podvečer sešlo několik tisíc lidí.

"V souvislosti s oslavami Nového roku připravila pražská policie, tak jako každý rok, jedno z největších bezpečnostních opatření. Stovky policistů dopravní, pořádkové i kriminální služby, ale také z cizinecké policie a speciální a krajské pořádkové jednotky, budou v ulicích Prahy dohlížet na bezpečnost," shrnula přípravy mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

[chooze:article;value:535180]

"Přestože nehrozí žádné aktuální nebezpečí, v ulicích Prahy jsou k vidění i policisté s dlouhými zbraněmi. Snažíme se tak zvýšit pocit bezpečí v ulicích hlavního města," dodala Kropáčová.

Připomněla také, že v historickém centru hlavního města, na náplavkách, v parcích, u nemocnic a domů seniorů je vyhláškou zakázáno pyrotechniku odpalovat a v případě neuposlechnutí hrozí provinilci na místě až desetitisícová pokuta.

Pečlivě se připravují také záchranáři. Do centra Prahy vyslali například mobilní ošetřovnu Golem s 20 zdravotníky i několik sanitek. "Naše přání je, aby lidé ideálně zcela vynechali používání zábavní pyrotechniky," uvedli na sociální síti X.

[chooze:article;value:535202]

Přípravy na oslavy probíhaly i mimo Prahu. Například brněnský orloj dostal speciální protipožární ochranu. "Očekáváme náročnou noc. Přidali jsme jednoho operátora na dispečink, budeme mít v Brně navíc jednu záchranářskou posádku," sdělila pro TV Nova mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

"V centru města Brna pak bude předsunutá velkokapacitní záchranka. V Masarykově ulici bude připravena na případné mimořádné události a situace, kdy bude více pacientů," doplnila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.