Smutek za oběti budou držet i obchody. Na minutu se v nich zastaví provoz

Státní smutek, který několik hodin po masové střelbě v budově Univerzity Karlovy vyhlásil premiér Petr Fiala, budou v sobotu držet také české obchody. Ve velké části z nich se ve 12 hodin zastaví v rámci piety provoz.

K tomu, aby se k truchlení přidaly obchody, vyzval i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. "Ve 12 hodin se zastaví odbavování na pokladnách i obsluha. Samozřejmostí bude vypnutí hudby či rádia v prodejnách," oznámil na sociální síti X.

[chooze:article;value:534242]

​Velké obchodní řetězce výzvu vyslyší. "V Albertu jsme hluboce zasaženi tragickou událostí, která se odehrála v Praze. Naše myšlenky jsou s oběťmi této tragédie. V sobotu ve 12 hodin společně uctíme památku obětí tohoto tragického činu minutou ticha," oznámila v oficiálním vyjádření firma Albert.

Také Billa uctí památku obětí minutou ticha. "Veškerý provoz v prodejnách, logistice a na e-shopu bude ve 12 hodin na minutu zastaven. Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým a děkujeme našim zákazníkům za pochopení," sdělila mluvčí Billy Dana Bratánková.

Stejně se rozhodla i firma Globus, která také ve 12 hodin přeruší na minutu prodej. "Připojení k minutě ticha považujeme za samozřejmost jakožto výraz úcty k obětem a jejich památce," podotkla mluvčí Globusu Aneta Turnovská.

[chooze:article;value:534227]

I Lidl bude v sobotu vyjadřovat svou soustrast s rodinami zemřelých. "Společnost Lidl se rozhodla k tomuto pietnímu aktu připojit a vyjádřit svou účast a soustrast příbuzným," uvedla mluvčí Lidlu Barbora Jirků.

V neposlední řadě bude smutek držet ve svých prodejnách i Ikea. "Plánujeme, že v našich obchodních domech v poledne přerušíme provoz a odvysíláme oznámení v interním rozhlasu, aby se mohli přidat i naši zákazníci," sdělil mluvčí firmy Ikea Petr Šašek.

Lidé nosí svíčky na pietní místo u Karolina. Podporu pozůstalým střelby vyjádřili i v zahraničí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.