Počasí komplikuje dopravu. Tisíce domácností jsou bez proudu

[chooze:gallery;value:34244]

Policisté na Vysočině přijali od sobotní půlnoci do sedmé hodiny oznámení o celkem 45 událostech v souvislosti s počasím. Z toho evidují také 15 nehod. Při nich se podle policie nikdo nezranil.

Kvůli nehodě kamionu byla několik hodin uzavřená dálnice D1 na 140. kilometru ve směru na Prahu. "Řidič nákladní soupravy nepřizpůsobil rychlost, dostal smyk, který nezvládl a zlomil se do jedničky a blokuje celou šíři komunikace," informovala policejní mluvčí Michaela Lébrová. Provoz se podařilo obnovit krátce před devátou hodinou ráno.

[chooze:article;value:534153]

"Máme za sebou náročnou noc, od půlnoci jsme na Vysočině zasahovali u více než 200 událostí. Drtivá většina z nich souvisela s počasím. Nejčastější hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu," sdělili hasiči na X.

Dopravu na D11 ve směru z Hradce Králové na Prahu omezila na přibližně 73. kilometru také nehoda kamionu. Nikdo se nezranil. "Z proražené nádrže unikla nafta, hasiči okolí i samotný vůz zabezpečili a operační středisko vyrozumělo příslušné orgány ochrany životního prostředí," uvedli na sociální síti X hasiči krátce před osmou hodinou ráno.

https://twitter.com/hzskhk/status/1738455076404969891

Počasí zaměstnává také hasiče z Libereckého kraje, podle kterých byla noc na sobotu ještě náročnější než ta předešlá. "V souvislosti s velmi silným větrem řešili na 70 událostí. Většinou se jednalo o technickou pomoc, kdy hasiči likvidovali stromy a větve spadané na komunikace, aby byla zabezpečena průjezdnost," popsali na sociální síti hasiči.

"Ani další noc se hasiči v Ústeckém kraji nezastavili a nadále zasahovali od včerejší 17. hodiny u 130 událostí typu technická pomoc. Popadané stromy hasiči řešili ve 108 případech. Dále hasiči řešili v souvislosti s počasím dopravní nehody," sdělili na X ústečtí hasiči. 

Domácnosti bez proudu

Kvůli silnému větru a sněžení eviduje E.ON zhruba 41 tisíc domácností bez elektřiny. Nejvíce poruch je na jihu Čech, Vysočině a jižní Moravě. "Důvodem jsou nejčastěji pády větví a stromů, které nevydržely nápor větru, do vedení," sdělil mluvčí společnosti Lubomír Budný.

Výpadky se týkají zejména Jindřichohradecka, Českobudějovicka, Prachaticka, okolí Telče, Jihlavy, Třebíče, Velkého Meziříčí, Pelhřimova, Boskovicka, Tišnovka a Blanenska.

Varování před lavinami

Horská služba varuje před lavinami nejen v Krkonoších, ale také v Jeseníkách. V obou případech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Riziko, že se sníh uvolní, je značné.

[chooze:article;value:533356]

Na hřebenech Krkonoš aktuálně leží 100 až 140 centimetrů sněhu. Za posledních 24 hodin přitom připadlo dalších 20 centimetrů nové pokrývky. V Jeseníkách pak v oblastech okolo 1300 metrů nad mořem leží do 70 centimetrů sněhu.

Jaké počasí bude o Vánocích? Podívejte se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.