Putin je překvapený vývojem bojů na Ukrajině. V jedné věci se zmýlil

Americké zpravodajské služby jsou optimistické, co se týče dalšího vývoje bojů na Ukrajině. Podle šéfky tajných služeb Avril Hainesové probíhají boje pomaleji než dosud. Uvedla to agentura AP News.

Avril Hainesová na sobotním Reaganově národním obranném fóru narážela zejména na to, že ruský prezident Vladimir Putin nejspíš nedostává od svých poradců úplné informace. A pravděpodobně o průběhu bojů neví vše, co by měl.

[chooze:article;value:477690]

"Je si vědom výzev, kterým čelí armáda v Rusku. Ale stále nám není jasné, zda o tom má v tuto chvíli úplný obrázek. Vidíme nedostatek morálky a munice, logistiky a řady dalších problémů, kterým čelí. Zdá se, že Rusko spotřebovává své vojenské zásoby poměrně rychle," prohlásila Hainesová.

Analytici zpravodajských služeb nadále předpokládají, že se dlouhodobé cíle Putina na Ukrajině nezměnily. Naznačili ale, že je pravděpodobné, že se šéf Kremlu bude ochoten dočasně vzdát svých krátkodobých cílů.

Ačkoliv ukrajinská ekonomika podle Hainesové značně utrpěla, neklesla ukrajinská vůle k odporu. Oproti tomu Kreml má podle výzkumu britského ministerstva obrany stále větší problém invazi před ruským lidem obhájit. Tajné služby jsou navíc skeptické vůči tomu, zda je Rusko připravené na nové boje. Podle tajných služeb totiž rychle spotřebovává vojenské zásoby, uvedl německý web Nau.ch.

Téměř na celém území Ukrajiny zněl v pondělí letecký poplach. Rusové opět bombardovali města:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.