Boj o výtoňský most: Ministr Kupka rozhodl o finálním řešení

[chooze:gallery;value:34204]

Na Kupkovo rozhodnutí čekali občané celý letošní rok. Ministr se nechal slyšet, že právě on vyřeší spor mezi Správou železnic, památkáři a občanským sdružením Nebourat. 

Podle odborníků představuje železniční most na Výtoni významnou technickou kulturní památku. Správa železnic most spravuje od roku 2008 a v minulosti již dvakrát marně usilovala o odejmutí jeho památkové ochrany, kterou získal v roce 2004.

Správě železnic má s výsledným projektem pomoci Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který už v současné době vybírá vhodné místo na jihu Prahy. Ve hře jsou údajně Modřany.

[chooze:article;value:525063]

Ministr Kupka považuje toto řešení za ohleduplné v souvislosti s památkovou ochranou mostu. Stavba však dle jeho slov nesmí ohrozit zapsání Prahy v seznamu UNESCO. Aktuální veřejná jednání začala koncem loňského roku po zveřejnění výsledků architektonické soutěže. Kupka opakovaně prohlašoval, že o dalších krocích rozhodne do konce tohoto roku.

"Architektonická soutěž byla regulérní, nyní musí proběhnout heritage assessment (HIA), tedy klíčové vyjednávání s památkáři. Pro dobré řešení nám nezbývá nic jiného než kompromis. Představené kroky však odpovídají serióznímu přístupu, o tom jsem přesvědčen. K dalším milníkům budeme přistupovat s otevřeným hledím. Bude to úkol pro následující dva roky," zmínil Kupka na tiskové konferenci.

[chooze:article;value:508032]

Podle odhadů Pavla Paidara ze Správy železnic bude stavba nového mostu o 40 procent levnější než zvažovaná rekonstrukce. Na základě porovnání obou návrhů agenturou JASPERS vyplývá, že most bude dokončen o 1,5 roku dříve, než kdyby se pouze opravoval. S velkou pravděpodobností se také docílí nižšího zvuku a vibrací.

Agentura JASPERS vyčíslila rekonstrukci na 2,8 miliardy korun podle webového portálu Zdopravy.cz. Nový most má pak i s přesunem do nové lokace stát 2,4 miliardy korun. Má tedy jít o levnější variantu. "Po zhodnocení roku diskusí a zvažování všech pro a proti jsme se rozhodli, že budeme dál pokračovat v přípravě vítězného návrhu. Jsem si vědom trvající diskuse ve veřejném prostoru a hodnoty současné stavby," podotkl Kupka v tiskové zprávě ministerstva dopravy.

Následně dodal, že ministerstvo navrhuje zrealizovat na Výtoni trojkolejný most, který bude odpovídat výzvám současné vlakové dopravy. "Historickou obloukovou konstrukci mostu zachováme a po dohodě s vedením Prahy bude využita jako most pro pěší i cyklisty tam, kde překlenutí řeky může zlepšit lidem život," doplnil Kupka.

Nový most má podle navrženého projektu pojmout kapacitu až 479 vlaků denně v roce 2035. Železniční zastávka Výtoň pak údajně nabídne pohodlný přestup mezi vlaky a tramvajemi. Vítězný návrh řešení celé situace připravila expertní komise, kterou tvořili zástupci Prahy, technici a architekti.

[chooze:article;value:496414]

Stavba prý bude jen minimálně zasahovat do prostoru. V jeho těsné blízkosti údajně vzniknou také místa pro kulturní a komerční využití. Při kvalitní péči by měl most vydržet až 150 let.

K situaci se vyjádřil i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podle jeho názoru dopadají dopravní problémy způsobené špatným technickým stavem výtoňského mostu jak na Pražany, tak i na lidi, co do metropole dojíždějí. "Varianta, která byla představena na IPR, je nejspíš nejschůdnější a finančně méně náročná. Navíc se stávající most využije v jiné lokalitě pro pěší a cyklisty," sdělil primátor.

​Spor o budoucnost železničního mostu. Je v horším stavu, než se myslelo (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.