Češi berou až příliš léků. Mohou si zadělat na vážnější zdravotní potíže

Zná to asi každý z nás. Tu jsou to bolesti zubů, jindy zad. Sáhneme po kouzelné pilulce a bolest je pryč. Jenže tím si zaděláváme na možná ještě větší problém. "Pokud pacient neví, jaká je příčina té bolesti, tak by rozhodně tu bolest neměl tlumit analgetiky. A měl by zajít ke svému lékaři," má jasno prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Lékaři upozorňují na rizika spojená s dlouhodobým a častým užíváním analgetik. Například nadměrné množství paracetamolu může poškodit játra nebo ledviny. "I léky, které jsou volně prodejné, mají řadu nežádoucích účinků. Například u léků, které jsou proti bolesti, je velmi obvyklé, že mohou poškodit ledviny, mohou kumulovat vodu v těle a tím zatěžují třeba srdce," nastínil lékař Zorjan Jojko.

[chooze:article;value:530745]

"U dlouhodobého používání a často nadužívání analgetik klesá jejich účinnost, mohou poškozovat játra a ledviny. A potom, když pacient potřebuje skutečnou léčbu, tak je neúčinná," dodal Kubek.

"Obliba volně prodejných léků a doplňkového sortimentu mírně roste. Útrata Čechů za volně prodejný sortiment meziročně roste zhruba o 10 % každý rok," řekl výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filip Vrubel.

Loni jsme za ně utratili 13 miliard korun. Pro správný účinek je přitom důležitá správná dávka a interval užívání. "U řady volně prodejných léčiv je uvedena maximální doba, kdy je možné užívat léčiva bez konzultace s ošetřujícím lékařem. Nejvíce spotřeb je hlášeno u léků proti bolesti a horečce, u léků pro léčbu překyselení žaludku a u léků proti alergii," sdělila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková. Nadměrné užívání léků není jen problémem Česka, ale prakticky všech vyspělých zemí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.