Na Česko se žene pořádná chumelenice. Napadnou až desítky centimetrů sněhu

Bílé Vánoce jsou nejisté, zato bílý Mikuláš se aktuálně jeví jako dost pravděpodobný. Sněhové srážky na začátku týdne totiž byly v podstatě jenom takovou ochutnávkou. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se na Česko žene další, a výrazně intenzivnější, chumelenice. 

"Během pátku a soboty nás od jihozápadu zasáhne další porce sněžení a lokálně by mohlo nasněžit opravdu dost," informoval ČHMÚ ve středu ráno. Množství srážek i přesná lokalizace jsou zatím nejisté, nejsilnější sněžení se ale očekává v jižní a jihozápadní části našeho území, a to i v nížinách. 

[chooze:article;value:530858]

"Modely s vyšším rozlišením dokonce do oblasti jižních Čech a Vysočiny predikují i několik desítek cm nového sněhu. Sněžit by mělo ale i na ostatním území. V Alpách pak připadne i kolem jednoho metru sněhu," doplnil ústav. 

Na stránkách ČHMÚ je ve výhledu nebezpečných jevů také náledí, které hrozí v noci na pátek a sobotu. "Je to předběžné varování, doporučujeme sledovat upřesňované předpovědi počasí," objasňují meteorologové. Sníh a ledovka tak patrně opět zkomplikují dopravu. 

Už v úterý museli hasiči po celém Česku vyjíždět k mnoha dopravním nehodám. Jenom v Ústeckém kraji během odpoledne a večera zasahovali u 17 událostí, které zahrnovaly auta mimo silnice, zablokované vozovky kamiony nebo spadlé stromy. 

Kvůli počasí se na dálnicích také tvořily kolony. Takhle to například v úterý vypadalo na Vysočině: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.