Putin přitvrzuje, Rusko má nový a dlouhý seznam zakázaných témat

Od 1. prosince platí nové nařízení ruské Federální služby bezpečnosti (FSB). Jedná se o seznam zakázaných témat pro veřejnou diskuzi. Tato témata přitom ale nejsou v žádném utajeném režimu.

Jak uvedl ruský portál The Moscow Times, mezi témata patří například struktura a velikost ruské armády. Dalšími jsou skladování a převoz zbraní, nasazení vojáků, jejich zásobování a jejich trénink, morálka vojáků a zločiny spáchané příslušníky ozbrojených sil.

Zakázaná jsou i další veřejně poměrně často diskutovaná témata, jako jsou mobilizace a domobrana, stejně tak jako hodnocení a odhady vývoje vojenské a strategické situace Ruska nebo informace k uzavírání mezinárodních dohod. Deset bodů se týkají ruské agentury Roskosmos, která má na starosti ruský kosmický program. Kompletní seznam najdete zde. Někteří právníci podle The Moscow Times ale uvádí, že se jedná jen o omezení pro pracovníky bezpečnostních sborů.

[chooze:article;value:477499]

Kdo se zákazu protiví, ten může být označený za cizího agenta. Na takové fyzické nebo právnické osoby se pak vztahují další nařízení a omezení, jako například častější kontroly úřadů, a jsou zapsány do speciálního seznamu.

Rusko také od 1. prosince zpřísnilo zákon o cizích agentech, uvedla lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Kdo je za cizího agenta označený, nemůže být zaměstnaný ve státních službách, nemůže působit ve volebních komisích či nemůže přispívat na politické kampaně. Nemůže tak být učitelem, ale ani třeba vydávat učební materiály.

V ruské Dumě také leží návrh zákona, podle kterého by bylo v Rusku zakázáno používání jiných písmen než azbuky v reklamě, uvedl ruský portál Readovka. Patrně se ale nebude vztahovat na obchodní značky a ochranné známky. Podle autorů má zákon zachovat integritu ruského státu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.